Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Trst (foto: ARO)
Trst

DSI iz Trsta vabi na razstavo in predstavitev knjig

| 28.03.2011, 09:40 Matjaž Merljak

Društvo slovenskih izobražencev in Slovensko dobrodelno društvo vabita na odprtje postumne antološke razstave dobrodelnega značaja Majde Srebotnjak Ostan. Predstavili jo bosta prof. Vera Čok Vesel in likovna kritičarka prof. Jasna Merkù. Sledila bo predstavitev knjig Inštituta za novejšo zgodovino o življenju Slovencev med obema vojnama. Govorili bodo dr. Aleš Gabrič, dr. Bojan Godeša in dr. Žarko Lazarević.

Na ogled bo obsežen prikaz olj na platnu, akvarelov in pastelov Majde Srebotnjak Ostan, ki je preminila 5. oktobra lani v Trstu. Slikarsko pot je začela kot samoukinja, pozneje pa se je tudi šolala. Kot je zapisala likovna kritičarka prof. Jasna Merkù, se je posluževala tradicionalnih tehnik in načinov nalaganja barve. Najljubši so ji bili rastlinski motivi in prizori iz naravnega okolja. Posebej je občutila žarenje barve: njen kolorizem in nežna paleta barv sta polna miline in nežnosti.

Rajna Majda Srebotnjak Ostan se je rodila 4. junija 1923 v Lokvi. Njena sestra je bila priljubljena radijska napovedovalka Irena Srebotnjak, mož pa nekdanji ravnatelj slovenskih sporedov Radia Trst in kasneje visoki funkcionar družbe RAI v Turinu in Milanu inž. Izidor Ostan. Tako kot starši in sestra Irena je bila že zgodaj dejavna v Slovenskem dobrodelnem društvu, po povratku na Tržaško leta 1972, ko se je z možem ustalila v Sesljanu, pa je bila skoraj do konca zelo zavzeta članica društvenega odbora.

Da bi počastila spomin na mater in poudarila njeno navezanost na SDD, je hčerka dr. Meta Ostan Mohwinckel iz Milana darovala društvu vrsto materinih likovnih stvaritev. Od ponedeljka dalje bodo na ogled v Peterlinovi dvorani, kjer jih bo mogoče tudi nabaviti s prostovoljnim prispevkom (najnižji znesek bodo določili prireditelji) v korist poslanstva Slovenskega dobrodelnega društva.

Ob odprtju razstave bo o Majdi Srebotnjak Ostan spregovorila predstavnica Slovenskega dobrodelnega društva prof. Vera Čok Vesel, o njenem likovnem delu pa likovna kritičarka prof. Jasna Merkù.

V ponedeljek, 28. marca, v Peterlinovi dvorani, Donizettijeva 3, Trst. Začetek ob 20.30.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.