Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Rok MihevcRok Mihevc

60 letnica ustanovitve Kmečko delavske zveze v Števerjanu

Slovenci po svetu | 26.03.2011, 07:28 Matjaž Merljak

SSk – Slovenska skupnost, sekcija Števerjan, ob 60-letnici ustanovitve Kmečko delavske zveze v Števerjanu vabi na proslavo '60 let samostojnosti in svobode', ki bo v soboto, 26. marca 2011.

Program:

17.00 odkritje in blagoslov jubilejne plošče na Kržišču

18.00 v župnijskem domu Frančišek Borgija Sedej

- slavnostni govor prof. Peter Černic

- okrogla miza: Upravljanje v svojem jeziku

Na okrogli mizi sodelujejo: Fulvia Premolin (županja občine Dolina), Franc Jožef Smrtnik (župan občine Železna Kapla na Koroškem), Maurizio Tremul (predsednik Izvršnega odbora Unije Italijanov) in Andreja Kovač (predsednica Razvojne agencije Slovenska krajina iz Monoštra na Madžarskem).

Moderatorka okrogle mize bo novinarka Erika Jazbar

19.30 nastop Kvinteta Smrtnik iz Kort na Koroškem

Po prvem povojnem obdobju so se začele tudi na Goriškem obnavljati občinske uprave. Za Slovence, ki so ostali na italijanski strani je bilo pomembno leto 1951, takrat so se z zakonom št. 17 iz dne 3. januarja 1951 obnovile marsikatere občine v Goriški pokrajini. Med temi je bila tudi občina Števerjan.

Za mesec junij so bile tako sklicane občinske volitve, kar je privedlo do tega, da so se domačini morali politično organizirati in to na tak način, da ne bi šlo upravljanje lastnega ozemlja v tuje roke.

22. februarja 1951 so v Števerjanu na domačiji pri Faberževih na Klancu zbrali številni domačini in ustanovili Kmečko delavsko zvezo za Števerjan, ki je združevala katoliško usmerjene ljudi. Bila pa je povezana z Slovensko demokratsko zvezo iz Gorice, ki je prav tako zbirala narodno-katoliški del Slovencev, ki so se zavzemali za enotno in samostojno nastopanje ter zahtevali demokratično ureditev Jugoslavije.

Na junijskih volitvah je števerjanska Kmečko delavska zveza zamagala in prevzela upravljanje občine Števerjan.

V letu 1975 se je Kmečko delavska zveza spojila v novonastalo Slovensko skupnost, zbirno stranko Slovencev v Italiji.

V soboto, 26. marca bo torej v Števerjanu velika slovesnost, kjer bo postavljena in blagoslovljena spominska plošča, potekala pa bo okrogla miza o upravljanju teritorija in pa kulturno-zabavni večer, kot v zgoraj priloženem programu.

Slovenci po svetu
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...

Največ hrane zavržemo v gospodinjstvih  (photo: ARO) Največ hrane zavržemo v gospodinjstvih  (photo: ARO)

Hrana ni za v smeti

Problem zavržene hrane je velik. V Sloveniji težek stoenainpetdeset tisoč ton. Toliko pridelamo odpadne hrane na leto, samo v naši državi. 29. september je Mednarodni dan osveščanja o odpadni ...