Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Rok MihevcRok Mihevc

734. številka Novega glasa

| 25.03.2011, 13:06 Matjaž Merljak

Naslovnica 734. številke primorskega tednika Novi glas, ki je izšel v četrtek, 24. marca, je posvečena prihajajoči pomladi. Pod fotografijo se začenja daljši intervju, ki ga je odgovorni urednik tednika Jurij Paljk imel z beneškim patriarhom, kardinalom Angelom Scolo. Pogovor je osredotočen na bližnji obisk papeža Benedikta XVI. v Ogleju, zibelki krščanstva Srednje Evrope, in Benetkah, ki bo potekal 7. in 8. maja letos.

Kard. Scola je prepričan, da bo sveti oče med svojim obiskom vernikom iz severovzhodnih italijanskih dežel in bližnjih držav, zlasti Slovenije in Avstrije, spregovoril “o sedanjem stanju pri nas in nam tudi dal kakšno smernico, da nam bo pomagal najti odgovore na izzive današnje družbe in časa”. Uvodnik izpod peresa Igorja Gregorija je tokrat namenjen energetski stiski Zahoda, ki se po katastrofi jedrske centrale v Fukušimi na Japonskem sprašuje o koristi in učinkih tega energetskega vira.

Na verski strani je daljši zapis o prvem izmed postnih predavanj Katedre sv. Justa v Trstu, za katere se močno zavzema tamkajšnji škof msgr. Giampaolo Crepaldi: v tržaški stolni cerkvi sv. Justa sta zelo številno občinstvo nagovorila znani filozof Massimo Cacciari in kard. Camillo Ruini o temi Z Bogom ali brez Njega je vse drugače. Zraven je tudi članek o pripravah na papežev obisk v deželi Furlaniji Julijski krajini s koristnimi napotki. Iva Koršič je za goriško kroniko prispevala zapis o predstavi Goriškega vrtiljaka z naslovom Mala in velika Luna, katere avtor je Boris A. Novak in ki je priklical več sto otrok. Na goriških straneh je tudi napoved praznovanja 60-letnice Kmečko delavske zveze, na katero vabi edina slovenska politična stranka v Italiji, Slovenska skupnost; slavje bo v soboto, 26. marca, v Števerjan. Kulturne strani prinašajo zapis o predstavitvi knjižnih novosti tržaške založbe Mladika.

Na tržaških straneh je objavljen članek o odmevnem pevskem maratonu otroških in mladinskih glasov Pesmi mladih, tradicionalni pevski reviji, ki jo že vrsto let uspešno prireja Združenje cerkvenih pevskih zborov iz Trsta.

Posebno zanimiv je v tem tednu pogovor, ki ga je za Novi glas prispeval Nace Novak: pogovarjal se je namreč z Igorjem Gregoričem, srčnim kirurgom, ki je iz rodne Prvačine pri Novi Gorici kot mlad specializant odšel na izpopolnjevanje v Huston, kjer je tudi ostal in se uveljavil.

Poleg običajnih rubrik in mnenj je tudi v tej številki našega tednika športni kotiček: tokrat je posvečen Tanji Romano, slavni zamejski kotalkarici, ki po bleščečih uspehih na mednarodni ravni zapušča športno kariero.

Novi glas 734, naslovnica
Novi glas 734, naslovnica © Danijel Devetak

Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...