Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Greg Slak z družino (foto: Tone Ovsenik)
Greg Slak z družino

Rojaki v Clevelandu pokazali radodarnost

Slovenci po svetu | 27.03.2011, 18:29 Matjaž Merljak

V cerkvenih oznanilih smo v nedeljo našli priloženo poročilo škofa clevelandske škofije, Riharda Lennona. V poročilu navaja razne podatke o škofiji in poudarja, da je bilo leto 2010 odločilno za škofijo. Zaprle so se številne cerkve in nekatere so se združile z drugo in ustanovljene so bile nove župnije. Škof se zahvaljuje za vse razumevanje in podporo, ki jo je doživel. Seveda so bile s temi potezami tudi težave, nevšečnosti, ki so bile povezane s temi spremembami.

Clevelandska škofija je 20. po velikosti v ZDA in je bila ustanovljena leta 1847. Njeno območje obsega 3,414 kvadratnih milj oziroma 8,842 kvadratnih kilometrov in vsebuje osem občin. Svoj dom pa ima v katedrali sv. Janeza Evangelista v centru mesta. Škofija ima 710,350 vernikov in 174 župnij z 260 duhovniki in 131 duhovnikov v pokoju. V letu 2010 je bilo skupno darovano 105 milijonov dolarjev ob nedeljskih nabirkah, kar je samo 3 odstotke manj kot leto prej, čeprav se svet najde v finančnih težavah.

Polna dvorana pri Svetem Vidu
Polna dvorana pri Svetem Vidu © Tone Ovsenik

Družina Slak iz Clevelanda
Družina Slak iz Clevelanda © Tone Ovsenik
Radodarnost smo pa tudi dokazali v slovenski skupnosti preteklo nedeljo, ko je župnija svetega Vida pripravila dobrodelno kosilo. Izkupiček tega kosila je bil namenjen eni od naših družin, in sicer družini, ki ima mladega dvanajstletnega fanta z možgansko paralizo. Deček je pač privezan na voziček in je odvisen od drugih za vse življenjske potrebščine. Starša Tomaž in Cindy Slak si želita posodobiti svoj dom, da bi bilo življenje mladega Grega malce olajšano. Seveda te želje uresničiti so pa potrebne finance. Prva v ta namen se je župnija odločila skočiti v pomoč. Pripravila je to kosilo v nedeljo, prav na začetku tedna družine, in odziv je bil nepričakovan. Prostovoljci so servirali čez 600 kosil in mnogi, ki so prišli od blizu in daleč, so tudi naknadno darovali v ta namen. Skupaj se je nabralo več kot 53,000 dolarjev, kar bo dovolj za preobleko njihovega doma in bo mladi Greg imel svojo sobo in stranišče v pritličju z vsemi pripomočki. Starša Slak sta pa seveda izrazila globoko hvaležnost slovenski skupnosti za to dobrodelnost in ljubezen.

Pretekli vikend smo tudi imeli gosta duhovnika pri svetem Vidu. Gospod Jožef Yelenc je gostoval in maševal ter pridigal pri vseh mašah ta vikend. V pripravah na velikonočno praznovanje je tudi spovedoval celi vikend. Gospod Yelenc trenutno služi kot profesor na Frančiškanski univerzi v Steubenvillu, Ohio. Rojen je bil pa v slovenski župniji svetega Cirila in Metoda v Lorainu, Ohio, kjer se ga še vedno spominjajo z toplim srcem, saj je veliko pomagal poznejšemu župniku Pavlu Krajniku. Ob priliki obhajanja stoletnice župnije svetega Vida leta 1993 je tudi vodil uspešni farni misijon.

Veliko rojakov je izkazalo dobrodelnost
Veliko rojakov je izkazalo dobrodelnost © Tone Ovsenik

Župnija Marije Vnebovzete, oziroma njeni prostovoljci, pridno servirajo postne večerje vse petke v postu in po sedanjih poročilih, je obisk zelo dober. Farni svet se je tudi sestal in se seznanil z napredkih ustanovljenja kolesarskega kluba in napredki o novem parkirišču, ki naj bi se delo začelo z boljšim vremenom, spomladi. Slišali so tudi o uspehu maškaradnega plesa in drugih dogodkov v mesecu februarju. Dotaknili so se tudi skupnih farnih zbiranj, ki se vršijo v postnem času z sosednjimi župnijami. Tako srečanje pri Mariji Vnebovzeti je bilo v ponedeljek zvečer.

Federacija slovenskih narodnih domov je priredila banket in ples ob 50. letnice ustanovitve v soboto, 19. marca, v Slovenskem narodnem domu na St. Clair Aveniji. Ko je bila ta organizacija ustanovljena pred 50. leti, je štela 13 narodnih domov. Danes jih še obstoja osem. V soboto zvečer so tudi slavili ženo in moža leta. Kot vsako leto vsak dom izbere svojo osebo in potem še skupaj slavijo ženo in moža v skupnih vrstah. Letos sta to doletela Aggie Turk in glasbenik Joey Miskolin. Dvorana velikega slovenskega narodnega doma je bila polna gostov, saj so servirali 575 večerij v zadovoljstvo vseh, saj je večerjo pripravila priznana kuharica, Julka Zalar. Po programu je pa za ples igral Jeff Peconov orkester.

Izbrali so ženo in moža leta
Izbrali so ženo in moža leta © Tone Ovsenik

Slovenci po svetu
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...