Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

50-letnica ŠZ Olympia iz Gorice

| 24.03.2011, 09:07 Matjaž Merljak

V četrtek, 24. marca 2011, ob 18.00 bo v Kulturnem centru Lojze Bratuž proslava ob 50. obletnici Amaterskega športnega društva Olympia iz Gorice. Ob pomembni proslavi bo okrogla miza, na kateri bodo spregovorili vsi dosedanji predsedniki slovenskega društva. Okroglo mizo bo vodila novinarka Erika Jazbar.

Ob proslavi 35-letnice je nastala brošura "1961-1996: 35 let ŠZ Olympie", v kateri je prof. Martin Kranner zapisal:

“Na dan petka, dne 24. marca 1961, se je v dvoranici Marijine družbe na Placuti, v takratni edini dvorani, ki je bila v lasti in na voljo slovenskemu katoliškemu življu v Gorici, zbralo na pobudo profesorja telesne vzgoje Martina Krannerja in ob pomoči pokojnega duhovnika in profesorja Mirka Fileja, tedanjega predsednika Katoliškega doma, preko šestdeset mladih in starejših, da ustanovijo slovensko športno društvo. Od mladih je bilo mnogo gojencev iz Alojzevišča, nekaj pa tudi iz Dijaškega doma.”

AŠZ Olympia deluje v Gorici, kjer ima v oskrbi slovenski športni center "Mirko Špacapan". V telovadnici potekajo treningi odbojke, ritmike, orodne telovadbe in športnega plesa.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...