Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Rok MihevcRok Mihevc
Cerkev Svetega Vida v Clevelandu iz zraka (foto: Matjaž Merljak)
Cerkev Svetega Vida v Clevelandu iz zraka | (foto: Matjaž Merljak)

Postno v Clevelandu

Slovenci po svetu | 20.03.2011, 17:55 Matjaž Merljak

V postnem času vse petke župnija Marije Vnebovzete nudi ribje večerje v župnijski dvorani. Večerje so ocvrte ali pečene ribe, škampi, makaroni z sirom in tudi kombinacije. Vso hrano pripravijo prostovoljci in je sveža. Povrhu pa še sladica. Sodeč po preteklih letih, obisk je vedno številčen.

Kot sem že poročal, se v postu moli križev pot vse petke in nedelje. Pri svetem Vidu je pobožnost takoj po polenajsti maši ob nedeljah in pri Mariji Vnebovzeti pa ob 14:00 uri popoldne. Ob petkih je pobožnost v angleškem jeziku in ob nedeljah pa v slovenščini.

Župnije v soseski Marije Vnebovzete imajo postno zbiranje. Prvo tako zbiranje je bilo že v ponedeljek, 14. marca, v cerkvi Svetega Jerneja. Glavni mašnik je bil pomožni škof Quinn. Po maši je potekalo družabno srečanje v šolski dvorani. Naslednje srečanje bo v ponedeljek in to pot v cerkvi Svetega Odrešenika.

Posebna prilika za duhovno obnovo se nudi v župniji svetega Vida. Župnija je povabila gospoda Jožefa Yelenca in častitega škofa Edvarda Pevca, da bi gostovala kot postna pridigarja. Naprošena sta bila, da bi pomagala župljanom s pripravo na veliko noč potom pridig in spovedovanja. Pridigala naj bi pri vseh mašah, vsak na svoj vikend, in bosta na razpolago za spoved. Njuna pomoč je dobrodošla v času, ko gospod Viktor Cimperman v residenci ne bo mogel več spovedovati med Velikim tednom. Gospod Yelenc že gostuje ta vikend in škof Pevec bo med nami v bližnji prihodnosti.

Cleveland, Sveti Vid, notranjost
Cleveland, Sveti Vid, notranjost © Matjaž Merljak
Gospa Jožica Bradač, faranka svetega Vida, je praznovala svoj visoki življenjski jubilej, in sicer v petek, 18. marca, je obrnila svoj stoti list življenjske knjige. Čeprav se nahaja v domu ostarelih, ji vsi župljani kličemo vesel rojstni dan in božji blagoslov.

Danes je pa v dvorani svetega Vida dobrodelno kosilo v pomoč mladi slovenski družini. Mladi, dvanajstletni Greg Slak ima neozdravljivo možgansko paralizo. V vseh ozirih življenja potrebuje stalno oskrbo, da ne govorim o stroških, ki jih bolezen zahteva od družine. Mlada starša sta preobremenjena z oskrbo mladega fanta in ostalih članov družine. Zato si želita spremeniti dom, da bo bolj ustrezal negovanju mladega fanta. Prav v ta namen se vrši to kosilo, da družini malo pomagamo. So pa tudi radodarniki , ki so že v naprej prispevali, da se želje družine uresničijo.

Sinoči je pa Federacija slovenskih narodnih domov v Clevelandu zabeležila 50 let te ustanove z banketom in plesom. Ob tej priliki so tudi počastili ženo in moža leta.

Slovenci po svetu
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...

Največ hrane zavržemo v gospodinjstvih  (photo: ARO) Največ hrane zavržemo v gospodinjstvih  (photo: ARO)

Hrana ni za v smeti

Problem zavržene hrane je velik. V Sloveniji težek stoenainpetdeset tisoč ton. Toliko pridelamo odpadne hrane na leto, samo v naši državi. 29. september je Mednarodni dan osveščanja o odpadni ...