Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Rok MihevcRok Mihevc
Minister Boštjan Žekš (foto: Matjaž Merljak)
Minister Boštjan Žekš

Minister dr. Žekš častni član ZRC SAZU

Politika | 18.03.2011, 06:44 Matjaž Merljak

Znanstveno-raziskovalni inštitut (ZRC) Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) je priredil tradicionalno prireditev Generacije znanosti. Na njej so že sedemnajstič podelili najvišje nagrade za znanstvene dosežke s področja družboslovja in humanistike.

Kot so sporočilo z Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je na letošnji prireditvi, ki je potekala v petek, 11. marca 2011, ZRC SAZU nagradil delo treh znanstvenikov.

Najbolj prestižno priznanje, ki ga ZRC SAZU podeli posameznici ali posamezniku, ki je dosegel vrhunske znanstvenoraziskovalne rezultate in/ali pomembno prispeval k uveljavljanju ZRC SAZU doma in po svetu, je nagrada častni član ZRC SAZU.

Letos je nagrado prejel akademik profesor dr. Boštjan Žekš, vrhunski raziskovalec na področju fizike, redni profesor za biofiziko na Medicinski fakulteti ter na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani ter znanstveni svetnik v Odseku za teoretično fiziko Inštituta Jožef Štefan.

Njegov znanstveni opus je impozanten predvsem na področju teorijske fizike kondenzirane materije in biofizike in obsega nad 15 del. Leta 1960 je prejel nagrado Borisa Kidriča, leta 1988 skupaj z Adrijanom Levstikom Kidričevo nagrado in leta 1993 skupaj s Sašo Svetino nagrado Slovenije za znanstvenoraziskovalno delo. Leta 1987 je postal član Slovenske akademije znanosti in umetnosti in bil med leti 2002 in 2008 tudi njen predsednik. Akad. prof. dr. Boštjan Žekš slovi tudi po izjemnih prispevkih k znanosti na splošno. Zaslužen je za promocijo slovenske znanosti v mednarodnem okolju, za pobude na področju izboljšanja znanstvenoraziskovalnega dela in kvalitete znanstvenih rezultatov. Zavzema se za dvig kakovosti in upoštevanje mednarodne relevantnosti domačih raziskav na vseh področjih, zlasti na področju humanistike (povzeto po Znanstveno-raziskovalnem inštitutu SAZU).

Na prireditvi so podelili še dve nagradi. Zlati znak ZRC SAZU je letos prejela redna profesorica dr. Darja Mihelič, mednarodno priznana znanstvenica na področju zgodovinskih ved ter prva redna profesorica za zgodovino na Univerzi v Ljubljani. V svojem znanstvenoraziskovalnem delovanju se je posvečala številnim vprašanjem iz slovenske starejše zgodovine, zgodovine srednjeveškega Primorja, gospodarske in socialne zgodovine ter vprašanjem predmodernega zgodovinopisja. Srebrni znak ZRC je prejel dr. Mitja Prelovšek za svoje znanstveno-raziskovalno delo na področju jamarstva in krasa. S krasom se je srečeval že v študentskih letih, bil je aktiven jamar v ljubljanskem jamarskem društvu, svoje raziskave pa je močno poglobil ob pripravi disertacije Današnji speleogenetski procesi, dejavniki in oblike v epifreatični coni na Inštitutu za raziskovanje krasa ZRC SAZU.

Prireditev je glasbeno dopolnila vokalna skupina Insula Mamoriae, skozi celoten večer pa so predstavili tudi zgodovino Znanstveno-raziskovalnega inštituta SAZU. Po prireditvi je sledilo druženje nagrajencev s povabljenimi gosti.

Politika, Slovenci po svetu
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...

Največ hrane zavržemo v gospodinjstvih  (photo: ARO) Največ hrane zavržemo v gospodinjstvih  (photo: ARO)

Hrana ni za v smeti

Problem zavržene hrane je velik. V Sloveniji težek stoenainpetdeset tisoč ton. Toliko pridelamo odpadne hrane na leto, samo v naši državi. 29. september je Mednarodni dan osveščanja o odpadni ...