Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Vzgoja v vrednotah

Slovenci po svetu | 17.03.2011, 08:02 Matjaž Merljak

Z mesecem marcem, ko je pust že prepustil mesto postu, se je začelo počasi razgibati tudi življenje slovenske skupnosti v Argentini. Leto bo precej natrpano različnih dogodkov in tudi okroglih obletnic. Zato so člani odborov Domov in organizacij že imeli prve seje. Prav tako voditeljice šolskih tečajev. Šolska dejavnost se že pripravlja in prav to nedeljo, 13. marca, poteka začetna prireditev.

Zanimivo je, da je prav ta mesec nastopil tudi novi veleposlanik Republike Slovenije v Argentini, Tomaž Mencin. Prihodnja štiri leta bo vodil posle med Slovenijo in najbolj južnim delom ameriškega kontinenta, saj nerezidenčno upravlja tudi Urugvaj, Paragvaj in Čile.

V Mendozi so že v petek, 4. marca, imeli uradni začetek šolskega leta v novem slovenskem kolegiju Anton Martin Slomšek. Med gosti so bili veleposlanik Mencin, zastopniki občine Godoy Cruz, častni konzul v Mendozi inž. Jože Šmon, v imenu Odbora Društva Slovencev v Mendozi podpredsednik Janez Štirn, učenci šole (oblečeni v slovenske in argentinske narodne noše), starši in sorodniki otrok, vsi učitelji šolskega zbora in člani Fundacije SLO.

Zapeli so argentinsko in slovensko himno, mali učenci so v obeh jezikih izrekli pozdrav in dobrodošlico – to je bila brez dvoma najlepša točka. Kristina Grošelj je pozdravila v imenu Fundacije SLO. Zahvalila se je predvsem staršem ter učiteljskemu zboru, ki je dokazal veliko navdušenja in ustvarjalnost ob začetku šolskega leta. Na podlagi gesla kolegija »VZGOJA V VREDNOTAH« je razvila misel o namenu in obveznosti šole: vzgajati ljudi za dobro.

Novi veleposlanik Mencin v Menodzi
Novi veleposlanik Mencin v Menodzi © Svobodna Slovenija

Nato je nekaj besed spregovorila direktorica za Vzgojo občine Godoy Cruz prof. Mariana Caroglia, ki je nadomeščala župana. Zelo lepo in ganljivo je podala misel ravnateljica šole, Valerija Bajda Elias. Poudarila je, da so pri otrocih prva leta za vzgojo najpomembnejša in zato je potrebno v učencih gojiti vrednote, ki jih bodo spremljale vse življenje, kot so poštenost, iskrenost, odgovornost, zvestoba, ponižnost, prijateljstvo, solidarnost, skromnost ...

Vodstvu šole se je zahvalila za zaupanje in da se ji ponudi priložnost, da na tem mestu razvije vso moč svojega poklica. Ob koncu je povabila dva mala učenca, ki sta z največjo nežnostjo podarila veleposlaniku simpatičen spominček, njegovi ženi pa slovenski šopek.

Veleposlanik Mencin je v pozdravu čestital za opravljeno delo vsem, ki delujejo v Fundaciji ali kako drugače, da je zaživel projekt šole oziroma vrtca Antona Martina Slomška. Ob koncu je vsem želel veliko uspeha, sreče in zadovoljstva pri učenju, pridnim in vedoželjnim malčkom pa čim več veselja, prijetnih uric ter prijaznih vzgojiteljic in vzgojiteljev.

Posebnega imenovanja in zahvale je bil deležen umetnik plastike Fernando Jereb, ki je doprinesel s svojim delom okras odra s fresko, na kateri predstavlja v obzirni sintezi mendoško in slovensko pokrajino.

Za konec je povezovalec Janez Bajda z molitvico posvečeno šolskemu zavetniku, prosil pomoč in razsvetljenje, ter priprošnjo pred Vsemogočnim, da bo delo blagoslovljeno, v dobro bližnjemu in Bogu v čast.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.