Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Ivanka Možina z Mašo v Londonu (foto: Arhiv slovenske misije v Londonu)
Ivanka Možina z Mašo v Londonu

Maša v Našem domu v Londonu

Slovenci po svetu | 16.03.2011, 07:17 Matjaž Merljak

Sredi februarja je londonski Naš dom gostil 10-mesečno deklico Mašo, ki je slepa in gluha. Skupaj z rejnico Ivanko Možina iz Dolenčic, župnija Javorje v Poljanski dolini, je prišla na okulistične preglede. Njuna spremljevalka in prevajalka je bila Ivankina svakinja Alenka Možina iz Ljubljane.

Vse tri so od 10. do 16. februarja bivale v skromni dvoposteljni sobi v Našem domu, na razpolago so imele tudi prostorno dnevno sobo in kuhinjo. Zdravniški pregledi na kliniki na ulici Harley in v otroški bolnišnici na ulici Great Ormond, ki delujeta vzajemno, so bili skoraj vsak dan. Pri prevozu z londonskimi dvonadstropnimi avtobusi jima je zelo prav prišel otroški voziček, ki sta ga prinesli od doma.

Po vseh zdravniških pregledih se je izkazalo, da bi lahko Maši z operacijo desnega očesa vsaj deloma omogočiti vid in s pomočjo posebnih kapljic odpreti vid tudi na levem. Bog daj, da bi operacija in ves postopek tej potrpežljivi in izredno pridni punčki uspel. To se bo izkazalo, ko se v kratkem zopet vrnejo v London.

Gospa Ivanka, Mašina rejnica, je resnično občudovanja vredna krščanska žena in mati – prava junakinja! Življenje je dala štirim svojim otrokom, je tudi že babica. Z možem Marjanom imata kmetijo, kjer je z obdelovanjem polja in skrbjo za živino vedno polno dela, lahko bi rekli garanja. Ob vsem pa so bili Ivanki otroci prva in največja skrb. Ko so sedaj že večji (nekateri odrasli), se še naprej z veseljem in vso ljubeznijo žrtvuje za ubogega slepega in gluhega dojenčka Mašo. Dobri Bog naj bo Ivanki njen ljubeči plačnik z bogastvom svojega blagoslova!

Ivanka Možina in 10-mesečna Maša
Ivanka Možina in 10-mesečna Maša © Arhiv slovenske misije v Londonu

Vsi želimo, da bi mali Maši, tako kot 4-letni slepi Si Si iz ene od dežel v razvoju uspelo priti do vida (Maši tudi do sluha!). Si Si je do vida pomagala britanska medicinska dobrodelna organizacija ORBIS, ki razpolaga s posebnim letalom DC-10 , ki ga imenujejo »Flying Eye Hospital« (Leteča Očesna Bolnišnica). Do sedaj je to letalo pristalo že v 70 deželah tretjega sveta in njegovo medicinsko osebje je opravilo na stotine očesnih operacij in otrokom omogočilo vid.

Deklica Si Si
Deklica Si Si © Arhiv slovenske misije v Londonu
Na svetu je kar 45 milijonov slepih ljudi in več kot 90 % od teh živi v deželah v razvoju. Resnična žalost je, da je vsaj 75 % slepim na svetu možno povrniti vid, a zaradi pomanjkanja sredstev za operacije se to ne zgodi. Vsi želimo, da bi Maši to uspelo in za to tudi prosimo Vsemogočnega Boga, Očeta vseh živih – še posebno Varuha nedolžnih otrok!

Slovenski župnik Stanislav Cikanek je sporočil še, da je bila slovenska sv. maša v kapeli Doma v Londonu na drugo nedeljo v februarju. Darovana je bila ob 5. obletnici odhoda v večnost Brune Lavrič. Prišli so njeni sorodniki in prijatelji.

Bogoslužje na začetku postnega časa so slovesno obhajali po vseh katoliških cerkvah na Otoku na pepelnično sredo s sv. mašo in obredom pepeljenja. V kapeli »Našega doma« v Londonu je bogoslužje vodil župnik Cikanek. Njegovi obiski rojakov s srečanji in slovenskimi mašami bodo v manjšem obsegu kot prejšnja leta zaradi izrednih okoliščin in upadanja števila rojakov.

Že pred 1. postno nedeljo je župnik na približno 200 naslovov rojakov v Angliji in Walesu poslal župnijski list Bogoslužna sporočila za postni in velikonočni čas. V njem si lahko preberejo razmislek o postu in postnem času, oznanila s sporedom slovenskih maš in srečanj po britanskem otoku, postno postavo za leto 2011, poudarke velikega tedna, razmislek o pomenu vstajenjskega praznika za nas slovenske kristjane in velikonočno voščilo kar ob velikonočni sveči.

Slovenci po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...