Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Minister Žekš na novinarski konferenci (foto: Matjaž Merljak)
Minister Žekš na novinarski konferenci

Mladi v presečišču svetovnih sprememb

Slovenija | 10.03.2011, 16:05 Matjaž Merljak

Danes , 10. marca 2011 se je v Mariboru pričela mednarodna konferenca »Družbena odgovornost in izzivi časa 2011: Mladi v presečišču svetovnih sprememb«, ki jo v sodelovanju z Uradom Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu organizira Inštitut za razvoj družbene odgovornosti (IRDO). Konferenca, ki je letos posvečena problematiki mladih kot posebne družbene skupine, bo poskušala odgovoriti na številna aktualna vprašanja, ki se navezujejo na povezave med mladimi, krizo sodobne družbe/vrednot in družbeno odgovornostjo, ter na negotovo prihodnost mladih v Sloveniji in drugod po svetu.

Udeležence konference je uvodoma nagovoril tudi prof. dr. Boštjan Žekš, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu. V svojem govoru se je zahvalil organizatorjem konference za vabilo na konferenco, ki letos v ospredje postavlja mlade. "Pomena te specifične družbene skupine se zavedamo tudi na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, predvsem pa nas skrbi, da se mladi slovenskega rodu iz zamejstva in sveta ter iz Slovenije skorajda ne povezujejo, kar utegne v prihodnosti negativno vplivati tudi na sam obstoj slovenstva v svetu.", je povedal minister. Nadalje je poudaril, da družbene odgovornosti ni mogoče zakonsko zahtevati, saj nas to na dolgi rok ne bo pripeljalo nikamor. Edini pravi način za uveljavitev družbene odgovornosti so konference in srečanja kot je pričujoče, ki pripomorejo k bolj strukturiranemu pogledu na omenjeno problematiko.

Otvoritvenim nagovorom je sledila novinarska konferenca, na kateri so poleg ministra, pristojnega za Slovence v zamejstvu in po svetu, prof. dr. Boštjana Žekša, sodelovali še mag. Franc Hočevar, svetovalec predsednika republike dr. Danila Türka, mag. Peter Debeljak, direktor Urada RS za mladino, dr. Andrej Fištravec, predsednik Programskega odbora konference ter Anita Hrast, direktorica inštituta IRDO in predsednica Organizacijskega odbora konference.

Slovenija, Sociala, Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.