Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

SSK bo pripravil 15. tabor slovenskih otrok

Slovenci po svetu | 11.03.2011, 08:02 Matjaž Merljak

Svetovni slovenski kongres in njegova Slovenska konferenca tudi letos organizirata Tabor slovenskih otrok po svetu. Ta bo že 15. po vrsti, potekal bo od 6. do 13. avgusta 2011 v Domu Milana Zidanška na Hočkem Pohorju v bližini Maribora.

Tabor je namenjen druženju mladih slovenskih rojakov, ki živijo izven Slovenije, starih od 10 do 15 let. Bivanje je organizirano po skupinah, v katerih je do šest otrok, ki prihajajo iz različnih držav, vsaka skupina pa ima svojega vodjo – animatorja. Na taboru boste v medsebojnem druženju spoznavali kulturno in naravno dediščino Slovenije ter vsako dopoldne utrjevali znanje slovenskega jezika.

Pogovorni jezik na taboru je slovenski, organizatorji pa spodbujamo udeležence, da ga tudi v medsebojnih pogovorih kar čim bolj uporabljamo. Na taboru ste dobrodošli tudi otroci, ki (še) ne govorite ali ne razumete slovensko.

Programske vsebine:

* šola slovenskega jezika in kulture (v skupinah glede na predznanje slovenščine)
* spoznavanje okolice (Pohorje) in ogled mesta Maribor (vodeni izleti in ogledi)
* ustvarjalne delavnice (likovna, delavnica plezanja, lokostrelstvo)
* srečanja s sodobnimi rokodelci in domačo obrtjo danes
* spoznavanje slovenskih ljudskih plesov in običajev
* pogovori o aktualnih temah med mladimi
* družabne in športne igre

Prijave
Za vsa morebitna vprašanja ali informacije smo Vam na voljo vsak delovnik od 8.00 do 15.00 ure na telefonski številki +386-1-24-28-550 ali e-naslovu.

Prijave zbiramo do 20. maja oz. do zapolnitve prostih mest na naslovu:

Svetovni slovenski kongres
Cankarjeva 1/IV
1000 Ljubljana
e-pošta

Prispevek za taborjenje znaša 150 EUR vključuje pa: polni penzion (zajtrk, kosilo, večerjo in malico), bivanje v počitniškem domu, animacijo, pohode, delavnice, prevoze z avtobusom, oglede in vstopnine. Pričakujemo, da bodo starši oz. predstavniki društev sami poskrbeli za prihod otrok na mesto tabora.

V veselem pričakovanju tvoje prijavnice te lepo pozdravljam!

Luka Klopčič, strokovni sodelavec
Slovenska konferenca SSK

Več informacij tudi v spodnji datoteki in na spletni strani Svetovnega slovenskega kongresa.

Pogleje, kako je bilo na 14. taboru in na 13. taboru.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.