Blaž LesnikBlaž Lesnik
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Pust 2011 v Clevelandu (foto: Mateja Ribič Ackworth)
Pust 2011 v Clevelandu

Predpust končan tudi v Clevelandu

Slovenci po svetu | 13.03.2011, 17:45 Matjaž Merljak

Na pepelnično sredo, 9. marca, smo stopili v spokorni postni čas, 40 dni duhovne priprave za naše praznovanje velikonočne skrivnosti. Letošnji predpust je bil kar dolg in v tem času smo imeli več prilik se zbrati v veseli družbi. Nekaj od teh so bile: kosili slovenskih sobotnih šol, koncert Eroike pred tedni, maškeradni ples, koline in na sam pustni torek pa nagovor Jurčka Žmauca, generalnega konzula.

V nedeljo, 27. februarja, so nas vabili v dvorano svetega Vida učenke in učenci sobotne slovenske šole na dobrodelno kosilo. Bil je tipični zimski dan in so se prijatelji in podporniki te šole odzvali v velikem številu in prišli v dvorano na okusno kosilo. Je pa to istočasno lepa priložnost se srečati z znanci v zimskih mesecih, ko se vsi bolj poredko vidimo.

Pustna sobota je bila izredno živahna in vesela. V dvorani Marije Vnebovzete je seveda potekal pustni, maškeradni ples. Navzoči, ki so zasedli vse okrogle mize, so bili prvo deležni odlične večerje. Po večerji so se pojavile maškare raznih vrst, od Sneguljčice in sedmih palčkov vse do običajnih in neobičajnih šem. K veselemu razpoloženju so tudi doprinesli glasbeniki novoustanovljenega ansambla Dvojčki, ki so goste zabavali pozno v noč. Bil je lep večer in zadovoljiv konec predpusta.

Sneguljčica in sedem palčkov
Sneguljčica in sedem palčkov © Mateja Ribič Ackworth

Na pustni torek sta organizaciji, ena, ki skrbi za slovenski kulturni vrt v verigi kulturnih vrtov v Clevelandu in druga, KSKJ društvo sv. Jožefa, pripravili pustno večerjo s kolinami. Kot vsako leto je tudi letos bilo odjemalcev v dvorani Marije Vnebovzete na pretek. Koline so z lahkoto razprodali in bi jih lahko več, a kolin se ne da potegniti z rokava.

Generalni konzul Jurček Žmauc je bil gost Slovensko-ameriškega kulturnega sveta na pustni torek zvečer. Svet ga je povabil na predavanje v Slovenski društveni dom v predmestje Euclid. Konzul Žmauc nas je seznanil o delovanju slovenskega političnega sistema, saj je način delovanja politike malce drugačen, kot ga poznamo mi v naši deželi. Konzul se je dotaknil tudi delovanja evropskega parlamenta in tematike, s katero se srečuje, ter spregovoril tudi o mejnih težavah med Slovenijo in Hrvaško. Bil je razsvetljiv večer za marsikoga.

Veselo je bilo ...
Veselo je bilo ... © Mateja Ribič Ackworth

V tem postnem času se tudi posvečamo pripravam na največji krščanski praznik. Pri Svetem Vidu se ob sobotnih večerih po večerni maši zberejo verniki ob poučevanju Device Marije in njenega poslanstva po svetopisemskem izročilu. Molitve križevega pota se bodo molile vsaj dvakrat tedensko v obeh naših župnijah. Kristjani v Clevelandu smo tudi vabljeni, da se udeležimo mednarodnega truda 40 dni za življenje od 9. marca do 17. aprila. Vabljeni smo tudi k tihi molitvi in posta za konec splava.

Danes pa vabi župnija Marije Venbovzete na zajtrk z palačinkami v svojo dvorano po vseh svetih mašah. Ta župnija, oziroma njeni prostovoljci, tudi pripravijo ribje večerje vse petke v postu, kakor tudi nekateri slovenski domovi.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...