Jože BartoljJože Bartolj
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović
Nomos, Marjan Čik je četrti z desne (foto: Matjaž Merljak)
Nomos, Marjan Čik je četrti z desne

Nomos

| 04.03.2011, 08:18 Matjaž Merljak

Tako je ime glasbeni skupini z avstrijske Koroške, ki si prizadeva za ohranitev slovenske glasbe na avstrijskem Koroškem. V glavnem nastopa na Koroškem. Tudi pred nemškim občinstvom. Za oddajo Slovencem po svetu in domovini smo se pogovarjali z Marjanom Čikom.

Skupina Nomos je nastopila na letošnji prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku v katoliškem domu prosvete Sodalitas v Tinjah. V sedanji zasedbi nastopa že nekaj let. Člani so srednjih let. Je del Kulturnega društva Škocjan in prej pa je bila del KD Vinko Poljanec (to je bil župnik v Škocjanu).

To je glasbena skupina, ki si prizadeva za ohranitev slovenske glasbe na Koroškem. Pesmi nekoliko modernizirajo, tako da so zanimive tudi za mlade ljudi. Aranžmaje jim pripravlja Berti Logar. Pojejo pa cerkvene pesmi in tudi druge. Seveda zapojejo tudi v drugih jezikih, a prvi jezik je slovenski. Radi zapojejo tudi pred nemškim občinstvom.

V glavnem nastopajo na Koroškem, pa tudi v Sloveniji. Nedavno so nastopili v Škocjanu pri Krškem. Marjan Čik je še dejal, da pogreša medsebojno sodelovanje, druženje in izmenjavanje na glasbenem področju z drugimi glasbenimi skupinami na Koroškem, sicer pa si Nomos prizadeva za slovenski duh v deželi.

Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (photo: Jure Sešek) Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (photo: Jure Sešek)

Na Madagaskar sem prišel zaradi enega človeka

V čem je skrivnost, da misijonar Pedro Opeka zaradi nenehnega darovanja, ki gre pogosto tudi preko njegovih moči, ne pregori? To je bilo le eno od vprašanj na dopoldanskem srečanju z novinarji.