Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Lipov cvet (foto: Marija Gruškovnjak)
Lipov cvet

Slovenska beseda, vera in kulturno življenje

| 03.03.2011, 07:38 Matjaž Merljak

Magda Karner je že četrto leto predsednica Prosvetnega društva Lipa iz Velikovca. Društvo je sicer staro že več kot sto let, a je med vojno moralo z delovanjem prekiniti. Po vojni si dolgo ni opomoglo in tako je z delom nadaljevalo leta 1974. V društvu delujeta otroška in mladinska skupina Lipov cvet in vokalna skupina Lipa.

Vokalna skupina je znova začela peti po daljšem odmoru, prej pa so že peli 15 let. Nastop v Tinjah za kulturni praznik 6. februarja 2011 je bil tako prvi večji. Avstrijci kulturnega praznika ali česa podobnega nimajo, zato je to res enkratna slovenska posebnost, in ga z velikim zanosom proslavljajo.

Otroški zbor Lipov cvet pa že neprekinjeno deluje 15 let. Starejši tako že pojejo pri Lipi, sicer pa se zborčku pridružujejo tudi pevčki in pevčice. Nekateri ostanejo kakšno sezono, drugi dlje.

Lipov cvet je zapel v Tinjah
Lipov cvet je zapel v Tinjah © Marija Gruškovnjak

Poleg omenjenih glasbenih skupin v društvu pripravljajo tudi razna predavanja, sodelujejo s Katoliško akcijo, organizirajo izlete v Slovenijo in druga družabna srečanja. Glavna dejavnost društva je skrb za ohranjanje slovenščine. Slovensko besedo morajo 'zmeraj spet braniti, da tudi mlade naučijo slovenščino in da ostane jezik živ,' je dejala Majda Karner. O tem, kako je biti Slovenka danes na avstrijskem Koroškem, pa je dejala: „Pridejo zelo razburjeni časi, še predvsem pred volitvami, potem pa so spet časi, ko mislimo, da nas ljudje vzamejo takšne kot smo. Mlade želijo vzgojiti v tem: spoštovati drugega, biti trden v tem, kar si sam.“

Lipa, Majda Karner je peta z desne proti levi
Lipa, Majda Karner je peta z desne proti levi © Marija Gruškovnjak

 

Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...