Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

731. številka Novega glasa

Slovenci po svetu | 02.03.2011, 18:52 Matjaž Merljak

Naslovnica primorskega tednika Novi glas, ki ga bodo bralci in naročniki imeli na voljo v četrtek, 3. marca, vabi v skrivnostno zimsko idilo. Zapis pod osrednjo fotografijo poroča o zasedanju Izvršnega odbora Sveta slovenskih organizacij, na katerem je bil med drugim govor o deseti obletnici odobritve državnega zakona za zaščito slovenske narodne skupnosti v Italiji.

Danijel Devetak v uvodniku razmišlja o mrku smisla za življenje v Evropi, o demografski zimi in stiskah družine ter občutku, da ima politika opraviti s puhlimi razpravami, namesto da bi se lotila učinkovitih premikov, ki bi preprečili “samomor” Evrope. Na tretji strani je daljše poročilo o predavanju p. Branka Cestnika, ki je v sklopu srečanj Skupnosti družin Sončnica spregovoril o pop kulturi in ljubezni. Goriška kronika poroča o praznovanju Dneva slovenske kulture v Štandrežu in o odmevnem posvetu, ki sta ga priredila goriška pokrajinska in občinska konzulta za Slovence ob deseti obletnici zaščitnega zakona. Verska stran prinaša v branje zapis o gostovanju Cerkvenega pevskega zbora Sv. Jernej pri slovenskih rojakih, ki živijo v Milanu, pa tudi razmišljanje mladega duhovnika Andreja Vončine o mladih, ki po prejetju zakramenta

Naslovnica priloge Bodi človek
Naslovnica priloge Bodi človek © Danijel Devetak
sv. birme najraje več ne stopijo v cerkev... Tržaška kronika prinaša poročilo o Prešernovi proslavi na Opčinah in o večeru Društva slovenskih izobražencev, v sklopu katerega so Tamari Ivanovni Chikunovi za dobrodelno delovanje podelili nagrado Nadja Maganja. Na kulturni strani je zapis o odprtju razstave v spomin na priznanega tržaškega filmskega kritika Tullia Kezicha; v galeriji Tir na Mostovni v Solkanu pa razstavlja slikar Gregori Pratneker. Poleg običajnih mnenj in rubrik je tudi v tej številki Novega glasa športni kotiček, ki je tokrat namenjen zamejskemu smučarstvu.

Štiri osrednje strani tednika so tokrat namenjene drugi številki mesečne priloge Bodi človek!, v kateri se s članki različne vsebine oglaša skupina slovenskih primorskih duhovnikov in izobražencev. Članki so posvečeni aktualnim temam, duhovnosti, zgodovini, filmu, mladim, antropologiji, odvisnostim, cerkvenemu nauku, poeziji itd. Med drugimi zapisi sta tehten komentar Primoža Krečiča o polomu gospodarske verige mariborske nadškofije in trenutni stiski Cerkve na Slovenskem, pa tudi pogovor z Markom Rijavcem, mladim duhovnikom in pesnikom, ki je pred nekaj tedni izdal svojo tretjo pesniško zbirko z naslovom Dimenzije maja. Branja je res za vse okuse!

Naslovnica 731. številke Novega glasa
Naslovnica 731. številke Novega glasa © Danijel Devetak

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.