Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Dom Sodalitete, Tinje (foto: Matjaž Merljak)
Dom Sodalitete, Tinje

Slovenščina, glasba in jeziki

Slovenci po svetu | 02.03.2011, 08:34 Matjaž Merljak

Tinjski Dom tudi to pomlad in poletje pripravlja vrsto dejavnosti. V novem pregledu prireditev Dialog za čas od marca do septembra je zajetih več kot 150 prireditev. Dainel Sturm, izobraževalni referent je izpostavil tri. Sredi maja bo delavnica Slovenščina v družini, poleti pa glasbena delavnica in jezikovni tečaji.

Slovenščina v družini bo delavnica v soboto, 14. maja 2011, dopoldan skupaj z iniciativo Slovenščina v družini. Kot pravi Sturm, je veliko družin, kjer nista oba starša Slovenca, ali pa nobeden, a bi tudi ti radi svojim otrokom približali slovenščino. Na delavnici bodo slišali, kako lahko spodbujajo to svojo željo, dobili bodo tudi praktične pripomočke. Program bo vzporedno potekal za starše in otroke. Staršem želijo predstaviti materiale: filme, gradivo na internetu …, ki so jim v pomoč pri posredovanju slovenskega jezika. Na delavnici bo sodeloval tudi prof. Vladimir Wakounig.

Poleti – od 15. - 19. avgusta - bodo imeli poletno glasbeno delavnico. Letos bo že četrta po vrsti in po besedah Daniela Sturma je to že neke vrste stalnica: „Vabljeni pevke in pevci iz Koroške, Slovenije in zamejstva, da se ob spremstvu glasbenikov profesionalcev učijo pesmi, novih dostopov do glasbe.“ Naslov srečanja je Grooves&Latin, vodi pa jo Edi Oraže, tudi v Sloveniji znani glasbenik in glasbeni pedagog. Teden se bo zaključil s sklepnim koncertom.

Poleti bodo imeli tudi jezikovne tedne, to je ponudba za otroke in mladino od 10. do 15. leta. Tedni so angleški - učitelji so ljudje, ki jim je angleščina materni jezik. Gre za pospeševanje jezika in bogatega okvirnega programa za otroke.

Več in podrobnosti pa v publikaciji Dialog ali na spletni strani doma v Tinjah.

Slovenci po svetu
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...