Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Lojze Grozde (foto: ARO)
Lojze Grozde

Letos prvi godovni dan bl. Alojzija Grozdeta

Cerkev na Slovenskem | 30.03.2011, 16:13 Petra Stopar

V Cerkvi na Slovenskem bomo 27. maja 2011 praznovali prvi godovni dan bl. Alojzija Grozdeta (1923–1943), ki ga je za prvega slovenskega mučenca in blaženega 13. junija 2010 na Slovenskem evharističnem kongresu v Celju razglasil kardinal Tarcisio Bertone. V novomeški škofiji so se odločili, da bo prenos Grozdetovih relikvij v posebno kapelo v romarski cerkvi Marijinega vnebovzetja na Zaplazu in vseslovensko praznovanje njegovega praznika v petek in soboto, 27. in 28. maja 2011.

V petek, 27. maja zvečer, bo somaševanje duhovnikov in nekaterih škofov, blagoslov nove Grozdetove kapele in sprejem relikvij. Sledilo bo nočno čaščenje, ki ga bodo v večernih urah oblikovali člani duhovnih gibanj in župnijskih skupin, ponoči pa mladi v okviru Medškofijskega odbora za mladino. V soboto dopoldne bo pred cerkvijo somaševanje škofov in duhovnikov, po maši pa prenos in položitev relikvij v kamniti oltar v Grozdetovi kapeli.

Osnutek Grozdetove kapele na Zaplazu
Osnutek Grozdetove kapele na Zaplazu © RKC

Priprave na praznovanje Grozdetovega godu se bodo na ravni župnij začele že nekaj dni prej. Od torka, 24. do četrtka, 26. maja bodo relikvije sprejeli v župnijah Tržišče, Šentrupert in Mirna; vse tri župnije so bile namreč na poseben način povezane z Grozdetom.

V Odboru za slovesnost prenosa relikvij bodo poskrbeli za gradivo za duhovno pripravo in navodila za nemoten prihod ter udeležbo na kraju dogodkov.

Cerkev na Slovenskem, Papež in Sveti sedež
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...