Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Na beatifikaciji Janeza Pavla II. pričakujejo več kot 300 tisoč ljudi

Cerkev po svetu | 30.03.2011, 09:39 Petra Stopar

V Rimu so na tiskovni konferenci predstavili priprave na beatifikacijo papeža Janeza Pavla II. Organizatorji so povedali, da pričakujejo najmanj 300 tisoč romarjev, mesto pa jih je pripravljeno sprejeti tudi več. Na območju blizu sv. Petra pripravljajo še dodatna prenočišča, medtem ko bodo mladi prespali izven mesta. Romarjem bo na voljo 2500 prostovoljcev.

Kot je znano, bo osrednji dogodek beatifikacije potekal v nedeljo, 1. maja na Trgu sv. Petra. V soboto se bo bedenje v Circo Massimo začelo ob 20. uri, zatem pa bodo rimske cerkve ostale odrte vso noč. Ta velika slovesnost bo nekaj posebnega predvsem za najožje sodelavce papeža Janeza Pavla II. Med njimi je tudi njegov nekdanji ceremonier nadškof Piero Marini, ki je za Radio Vatikan dejal: „Beatifikacija je za vse nas priložnost, da znova srečamo tega prijatelja človeštva. Tudi jaz se želim znova srečati z njim, mu prisluhniti, na novo razumeti njegova dejanja, biti znova prevzet nad njegovo ljubeznijo do evangelizacije in nad njegovim pričevanjem“, je dejal nadškof Marini.

Življenje namenil evangelizaciji in ustvarjanju edinosti

Največji dar, ki ga je Marini prejel od Janeza Pavla II., je bil ta, da se svetost gradi v našem vsakodnevnem življenju. "Vsak med nami, laik in duhovnik, mora graditi svojo svetost tako, da s ponižnostjo in preprostostjo odgovarja na poklicanost, ki mu jo je dal Gospod v njegovem življenju, kot je to počel Janez Pavel II., ki je vse svoje življenje namenil oznanjevanju evangelija in ustvarjanju edinosti," je povedal Marini.

Naj povemo še to, da se v pripravi na beatifikacijo Janeza Pavla II. po vsem svetu zbirajo molitvene skupine, izdajajo se nove knjige o njem in pripravljajo različne prireditve. Z njimi želijo na različne načine orisati in približati vsestranski lik papeža Wojtyle.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...