Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Križi v italijanskih šolah ostajajo!

Svet | 18.03.2011, 21:56 Petra Stopar

Evropsko sodišče za človekove pravice je popoldne odločilo, da križi v italijanskih javnih šolah ne krši človekovih pravic. Tiskovni predstavnik svetega sedeža, p. Federico Lombardi je ob tem dejal, da je Sveti sedež z zadovoljstvom sprejel razsodbo o obvezni navzočnosti križa v učilnicah javnih italijanskih šol. S tem je veliki senat popolnoma spremenil prvo stopenjsko razsodbo evropskega sodišča.

Evropsko sodišče za človekove pravice je Italijo oprostilo sodbe kršenja človekovih pravic zaradi izobešanja križev v javnih šolah. Odločitev je bila sprejeta 15 proti 2 glasovoma. Sodniki so namreč sprejeli odločitev, da ne obstajajo dokazi za vpliv na otroke, če v učilnicah visi križ.

S tem je primer, ki se je začel leta 2006, tudi zaključen. Spomnimo, da je takrat Sonia Lautsi, italijanska državljanka finskega rodu, trdila, da je prisotnost križev v italijanskih šolah, ki so jih obiskovali njeni otroci, v neskladju s pravico staršev, da vzgajajo otroke po svojih neverskih prepričanjih. Prva odločitev Evropskega sodišča iz leta 2009 je soglasno potrdila, da je Italija kršila predpise o svobodi misli, prepričanja in vere.

Italijanska vlada je zatem znova zahtevala obravnavo. Zunanji minister Frattini je v zadnjih mesecih organiziral vrsto srečanj, posvečenih argumentom, ki bi jih lahko uporabili na sodišču. Pisal je tudi 47 državam članicam Sveta Evrope. Med njimi so Italijo v njenih prizadevanjih po ohranitvi križev v šolah podprle naslednje države: San Marino, Malta, Litva, Romunija, Bolgarija, Monako, Rusija, Ciper, Grčija in Armenija. Torej tokrat ne gre le za zmago Italije, ampak vseh tistih držav, ki so bile proti nesmiselni odločitvi, da je treba križe odstraniti.

Spoštovanje verskih simbolov

Tiskovni predstavnik Svetega sedeža p. Federico Lombardi je ob tej odločitvi Evropskega sodišča izrazil zadovoljstvo Svetega sedeža.

Na pravni in mednarodni ravni je tako priznano, da kultura človekovih pravic ne sme biti v nasprotju z verskimi temelji evropske civilizacije, kateri je krščanstvo dalo temeljni prispevek. Priznali pa so tudi, da je treba po načelu subsidiarnosti vsaki državi zagotoviti spoštovanje verskih simbolov, ki so del njene kulturne zgodovine in narodove istovetnosti. Sicer bi v imenu verske svobode prav nasprotno omejili ali celo zanikali to svobodo. Sodišče je torej odločilo, da izobešanje križev ni indoktrinacija, ampak izraz kulturne in verske istovetnosti narodov s krščansko tradicijo.

Svet, Cerkev po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...