Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Pogled z vrha Kamnitega lovca nad Sv. Višarjami (foto: Miran Mihelič)
Pogled z vrha Kamnitega lovca nad Sv. Višarjami

Prošnje za Cerkev na Slovenskem tudi do Višarske Matere Božje

Komentarji | 20.02.2011, 11:17 Petra Stopar

Zaradi novo zapadlega snega je turna smuka visoko v gorah Julijcev tvegana, zato pa jih je več takšnih, ki spust začnejo kakih sto ali dvesto metrov nad gozdno mejo. Tak je npr. spust s Svetih Višarij izven običajne smučarske proge. Tam se je preizkusil tudi naš dopisnik Miran Mihelič, ki je doživel prav posebno srečanje. Objavljamo njegovo pripoved.

Da bi pridobil na času, sem se tokrat na svete Višarje s turnimi smučmi podal kar z žičnico iz Žabnic, za turni spust pa sem izbral smer Ovčja vas, pravzaprav v dolino Zajzera za mogočno severno steno Špika nad policami ali na kratko Montaža.

Tudi, ker je zapadlo 30 cm novega snega, sem se šel v svetišče priporočit za varno vožnjo Višarski Materi božji. V klopi klečečem gorniku sem prepoznal svojega dobrega zamejskega znanca iz Gorice. Nisem vedel, da je veren, saj me je vedno vprašal ali ni dovolj, če je pošten, kadar sva se pogovarjala o javnem, družbeno–gospodarskem delovanju.

Zaupal mi je, da je pošteno slovensko gospodarsko delovanje v molitvi priporočil slovenski katoliški zgodovinski in svetniški osebnosti - duhovniku Janezu Evangelistu Kreku, ki je v luči krščanskega socialnega nauka, še preden je šla njegova razglaitev iz Vatikana v svet, po slovenskih deželah spodbujal  ustanavljanje posojilnic in drugih gospodarskih ustanov na podlagi krščanske socialne etike ter pred izselitvijo v Ameriko rešil na deset tisoče gospodarjev slovenskih kmetij, ki so začele iti na boben zaradi krivičnega odnosa države do nekaterih slojev prebivalstva, drugim pa je omogočala neupravičeno bogateti.

Ko sem se pognal za njim, ki je smučino rezal v suhi celec, so me začele skeleti nad koleni mišice, saj sem letos brez kondicije, ker so smučarske karte predrage. Toda stisnil sem zobe in vztrajal, dokler sva se zadovoljna ustavila v Zajzerih. Priznal mi je, da me tudi on ni hotel razočarati in se vmes ustaviti, ker mi ni hotel pokvariti smuke, saj je bilo videti, da jo režem za njim, on pa pred mano, z lahkoto.

"Pa naj bo to skelenje simbolična spodbuda in v dar Mariji svetogorski za naše zdravo vztrajanje in povezanost katoliškega in narodnega občestva znotraj Cerkve na Slovenskem, kljub skelečim bolečinam, ki jih ta doživlja", je radostno pristavil.

Komentarji, Cerkev na Slovenskem, Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...