Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
p. dr. Robin Schweiger (foto: ARO)
p. dr. Robin Schweiger

Vrenje v arabskem svetu bo imelo posledice

Slovenija | 15.02.2011, 19:00 Matjaž Merljak

V današnji oddaji Gradimo odprto družbo je bil gost direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije, p. dr. Robin Schweiger. Spregovoril je o novih spoznanjih, ki jih je pridobil na raznih mednarodnih srečanjih s to tematiko v zadnjih mesecih. V oddaji smo posredovali tudi različne novice z begunsko tematiko iz domovine in tujine.

Dr. Robin Schweiger je povedal, da je čutiti vrenje in posledično strah in negotovost zaradi dogajanja v arabskem svetu. Začelo se je v Tuniziji, v zadnjem času je v ospredju Egipt, vre pa tudi v drugih državah. To vrenje se je čutilo na raznih mednarodnih srečanjih.

Kot pravi, je EU s šengensko mejo postavila svojevrsten zid. Tudi Grčija želi ustvariti zid s Turčijo, da bi omejila dotok migrantov. A omejiti dotok ljudi ni rešitev. Poudaril je tudi, da je bila pred časom v Evropi v ospredju Francija z romskim problemom, ki je zdaj nekje pod preprogo. V spominu mu odmeva tudi izjava nemške kanclerke Angele Merkel o neuspešnosti 'multikultija' v Nemčiji.

Dr. Robin Schweiger je še povedal, da je bilo v EU v prvih devetih mesecih lanskega leta za 15 tisoč manj prosilcev za mednarodno zaščito kot leta 2009. Pomenljivo je naraščanje prosilcev in prosilcev za mednarodno zaščito iz Srbije in Makedonije. (Zelo) zaskrbljujoč pa je močan porast mladoletnih  prosilk in prosilcev za azil - največ iz azijskih držav.

Dotaknil se je tudi razmer v Sloveniji, kjer je pravna država zatajila: pri nas so namreč izkoriščali delavce iz tujine in jih nepravično in tudi ne plačevali. Mnogi so izgubili službo in so se morali izseliti.

Predstavil je še dejavnosti Jezuitskega združenja za begunce Slovenije v Azilnem domu in Centru za tujce. Med drugim so v prvem pripravili zanimivo prireditev ob kulturnem prazniku.

Slovenija, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.