Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Praznovanje na Kureščku uspelo

| 04.02.2011, 01:42 Blaž Lesnik

Ob 10-letnici oddaje Zanimivosti nočnega neba se je zbralo več kot 70 ljubiteljev astronomije in tistih, ki bodo morda to še postali. Bilo je veliko teleskopov, bile so nagrade in ... torta!

Tokrat smo jubilejno oddajo začeli s Kureščka - del jedilnice v tamkajšnjem domu smo uredili v studio, dva Andreja (eden v studiu, drugi na terenu) pa sta skrbela za povezave. Vsebino tokratne oddaje bi lahko opisali z: nagradna vprašanja, klic z Lastova, gostje in seveda pogled na prehojeno pot v desetih letih. Profesor Boris Kham je po končani oddaji pripravil uvodno predavanje s projekcijo, marsikdo pa si je medtem že poiskal prostor pred teleskopom. Kmalu pa je zasneženi plato zajelo podobno vzdušje kot na kakšnem astronomskem taboru. Teleskopov je bilo veliko - tistih, pravih "kanonov" in okrog njih so se razporedile skupinice opazovalcev, ki so vztrajali v mrzlo noč...

Nadaljevanje sledi...

Uvodno predavanje
Uvodno predavanje © Blaž Lesnik

Opazovanje...
Opazovanje... © Blaž Lesnik

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.