Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Duhovniki (foto: p. Robert Bahčič)
Duhovniki

Število duhovnikov v zadnjih desetih letih naraslo

Svet | 11.02.2011, 19:59

Število duhovniških posvečenj na svetu se povečuje, medtem ko se opazno zmanjšuje število tistih, ki se odločijo zapustiti duhovniški stan in se vrniti v laiškega.

Statistični podatki za leto 2009 kažejo, da je na svetu bilo 410.593 duhovnikov, od tega 67 odstotkov škofijskih duhovnikov in 33 odstotkov redovnih duhovnikov. Leta 1999 je bilo število duhovnikov manjše, namreč 405.009, a razmerje med škofijskimi in redovnimi je ostalo skorajda enako. V zadnjih desetih letih je torej število duhovnikov na svetu naraslo za 1,4 odstotka. Število škofijskih duhovnikov se je povečalo za 4 odstotke, redovnih duhovnikov pa se je zmanjšalo za 3,5 odstotke, poroča slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Svet
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...