Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Martin Pandel (foto: ARO)
Martin Pandel

V Tinjah tudi o zgodovinskih temah

Slovenci po svetu | 01.03.2011, 07:31 Matjaž Merljak

Katoliški dom prosvete Sodalitas v Tinjah na Koroškem znova pripravlja vrsto dejavnosti. V novem pregledu prireditev Dialog za čas od marca do septembra je zajetih več kot 150 prireditev. Izobraževalni referent Martin Pandel je za oddajo Slovencem po svetu in domovini predstavil nekaj iz njihovega program na zgodovinskem področju.

Že več časa pripravljajo posebne serije glede manjšinskih tem (še vedno je odprto vprašanje dvojezičnih krajevnih napisov). Lansko serijo bodo spojili v knjižno obliko. Skupaj s poslanci v Evropskem parlamentu iz Slovenije in Avstrije bodo to knjigo predstavili v okviru posebnega simpozija, ki ga prirejajo. To naj bi bilo konec maja ali v začetku junija, zdaj še koordinirajo termin s poslanci. Gre za zaščito evropskih manjšin in tudi konkretno za koroške Slovence.

Redno imajo posebna predavanja na različne teme, Martin Pandel pa je izpostavil sklop V dialogu s svojo lastno družinsko zgodovino. Kot pravi so zadeve še zelo neobdelane. Psihoterapevti pravijo, da zgodovinski prepiri trajajo v naslednje rodove: v tretji in četrti rod. Opažajo, da mehanizmi nasprotovanja do manjšine izhajajo iz leta 1920 in iz druge svetovne vojne in to mladi nereflektirano povzamejo.

Pripravili so sklop tečajev in seminarjev, ko se ob večerih srečujejo družinski člani in v zaščiteni obliki razpravljajo o svoji lastni družinski zgodovini.

Zanimiva je delavnica Validacija.  To je posebna metoda, kako delati s starejšimi ljudmi, ki so dementni.

Več in podrobnosti pa v publikaciji Dialog ali na spletni strani doma v Tinjah (kjer je tudi možno prelistati Dialog).

Slovenci po svetu
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...