Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Zajtrk pri Svetem Vidu (foto: Tone Ovsenik)
Zajtrk pri Svetem Vidu

Obe župniji vestno delujeta

Slovenci po svetu | 27.02.2011, 18:51 Matjaž Merljak

V preteklem tednu sta se sestala pastoralna sveta obeh slovenskih župnij v Clevelandu in oba sta ugotovila, da župniji vestno poslujeta. Pri Mariji Vnebovzeti so govorili tudi o šolskem poslopju. Pri Svetem Vidu so govorili tudi o tem, kako bi cerkev bolj učinkovito evangelizirala. V obeh župnijah so imeli preteklo nedeljo zajtrk in družabno srečanje.

Kot vsako leto v tem zimskem času clevelandska škofija vodi svojo Katoliško dobrodelnost. Po zmožnosti vsake župnije škofija odloči primerno vsoto, ki naj bi župljani darovali. Naši dve slovenski župniji, Marije Vnebovzete in Svetega Vida, skoraj vedno dosežeta cilje. Svetoviška je lansko leto celo presegla predpostavljeno vsoto s petnajstimi odstotki. Ta Katoliška dobrodelnost, ki jo vodi škofija, razdeli zbrane denarje ljudem v škofiji, ki so se znašli v finančnih težavah. Teh pa v današnjih časih, v finančni krizi, ki se najde veliko ljudi po svetu, danes presega povprečje. Kot pravita naša župnika, ta dobrodelnost pokaže srce faranov, ki pomagajo ljudem v potrebi.

Pastoralna svetova v obeh župnijah sta imeli svoje sestanke v preteklem tednu. Po poročilih obe župniji vestno obratujeta. Pri Mariji Vnebovzeti so obravnavali poleg cerkvenih obveznosti tudi ustanovitev kolesarskega kluba in pa kosilo ki bi naj pripravila okrajna organizacija. V skrbeh so, da naj bi to ne bilo iz političnih vidikov, in to zato ker se bo dogajalo v župnijski dvorani, naj bi to bilo bolj družabno, družinsko srečanje. Debata je tudi potekala glede ograje okrog novega parkirišča, za kar je potrebno mestno dovoljenje in to je že odobreno. Delo se bo pričelo spomladi. Vprašanje je bilo tudi, kaj narediti z šolskim poslopjem. Menda se nudi neka Constellation šola, ki bi prevzela poslopje in začela obratovati v bližnji prihodnosti.

Velik obisk pri svetoviškem zajtrku
Velik obisk pri svetoviškem zajtrku © Tone Ovsenik

Svetoviški svet je gostil gosta, ki je seznanil navzoče o problematiki o naselju v teh finančno obremenjenih časih in kako rešiti vprašanje zapuščenih hiš v ožji soseski. Vprašanje je tudi padlo, kako bi cerkev bolj učinkovito evangelizirala svoje poslanstvo, da bi imela večji vpliv pri vernikih. Razpravljali so tudi postne pobožnosti in možnosti povabiti osebe, ki bi vernike nagovorile v tem času. Daljša razprava je tudi potekala kako nadaljevati z duhovniško oskrbo ljudi, novim imigrantom v sosednji župniji svetega Filipa, ki je bila pred nedavnim zaprta. Izgubili so svojo hišo in sedaj iščejo druge prostore. Župnija svetega Vida je ponudila stavbo, ki jo lastuje, v to uporabo.

Župnik Jože Božnar s sodelavcem pri svetoviškem zajtrku
Župnik Jože Božnar s sodelavcem pri svetoviškem zajtrku © Tone Ovsenik

Preteklo nedeljo sta tudi obe župniji vabili v svoji dvorani po mašah. Pri svetem Vidu je župnija nudila zajtrk in družabno srečanje in Marija Vnebovzeta je tokrat pripravila zajtrk z palačinkami. Razumljivo, odziv obeh je bil zelo dober in so se farani odzvali obem vabilom.

Danes pa gosti svoje goste in podpornike Slovenska sobotna šola svetega Vida in jim nudi kosilo, ki pa je tudi vedno dobro obiskano. Menim da bo ravnotako danes.

Slovenci po svetu
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...