Jože BartoljJože Bartolj
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović
Franc Baša (foto: Matjaž Merljak)
Franc Baša

Slovenci v Milanu: Franc Baša

| 26.02.2011, 08:25 Matjaž Merljak

V nedeljskem druženju s Slovenci v Milanu ob praznovanju slovenskega kulturnega praznika smo k pogovoru povabili tudi Franca Baša. Rodil se je leta 1931 v Ilirski Bistrici, ki je bila takrat pod Italijo.

Z očetom, ki je bil odvetnik, se je preselil v Trst. Tam je končal slov. gimnazijo, je diplomiral kot strojni inženir, leta 1958 se je preselil v Milano zaradi službe. Takrat se je dobilo službo. Poročil se je s Slovenko, Tržačanko.

V družbo Slovencev v Milanu prihaja osem let in to zaradi družbe, stikov z ljudmi. Z nekaterimi so postali tudi prijatelji. V to družbo včasih pride tudi hči, sin pa ne prihaja. Prva tudi razume in govori slovensko, drugih pa ne.

Vprašali smo ga tudi, kako se spominja dogodkov pred 20-imi leti ob osamosvajanju Slovenije. Dogajanju je sledil z navdušenje, kakšnega skupnega dogodka pa niso pripravili. O trenutnem stanju je rekel: „Mislim, da ni v redu, ampak v primerjavi z Italijo, je v redu ...“

Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (photo: Jure Sešek) Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (photo: Jure Sešek)

Na Madagaskar sem prišel zaradi enega človeka

V čem je skrivnost, da misijonar Pedro Opeka zaradi nenehnega darovanja, ki gre pogosto tudi preko njegovih moči, ne pregori? To je bilo le eno od vprašanj na dopoldanskem srečanju z novinarji.