Petra StoparPetra Stopar
Franc Baša (foto: Matjaž Merljak)
Franc Baša

Slovenci v Milanu: Franc Baša

| 26.02.2011, 08:25 Matjaž Merljak

V nedeljskem druženju s Slovenci v Milanu ob praznovanju slovenskega kulturnega praznika smo k pogovoru povabili tudi Franca Baša. Rodil se je leta 1931 v Ilirski Bistrici, ki je bila takrat pod Italijo.

Z očetom, ki je bil odvetnik, se je preselil v Trst. Tam je končal slov. gimnazijo, je diplomiral kot strojni inženir, leta 1958 se je preselil v Milano zaradi službe. Takrat se je dobilo službo. Poročil se je s Slovenko, Tržačanko.

V družbo Slovencev v Milanu prihaja osem let in to zaradi družbe, stikov z ljudmi. Z nekaterimi so postali tudi prijatelji. V to družbo včasih pride tudi hči, sin pa ne prihaja. Prva tudi razume in govori slovensko, drugih pa ne.

Vprašali smo ga tudi, kako se spominja dogodkov pred 20-imi leti ob osamosvajanju Slovenije. Dogajanju je sledil z navdušenje, kakšnega skupnega dogodka pa niso pripravili. O trenutnem stanju je rekel: „Mislim, da ni v redu, ampak v primerjavi z Italijo, je v redu ...“

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.