Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

Novi glas št. 730

| 26.02.2011, 08:10 Matjaž Merljak

Uvodnik 730. številke tednika Novi glas obravnava kočljivo tematiko letošnjih občinskih volitev v Trstu. Zapis pod naslovnico poroča o sprejemu, ki ga je ljubljanski nadškof in slovenski metropolit msgr. Anton Stres nedavno priredil za katoliške časnikarje. Verske strani ponujajo v branje poročilo o goriškem predavanju terapevta Mihe Kramlija. Goriška kronika poroča o prazniku sv. Valentina, kulturne strani prinašajo novico o odprtju muzeja v prostorih nekdanje italijanske vojašnice na Sabotinu. Poleg običajnih mnenj in rubrik je tudi v tej številki Novega glasa športni kotiček, ki je tokrat namenjen zamejski košarki.

Naslovnica primorskega tednika Novi glas, ki je izšel v četrtek, 24. februarja, je posvečena prazniku sv. Valentina, farnega zavetnika v briški vasi Štmaver pri Gorici. Uvodnik obravnava kočljivo tematiko letošnjih občinskih volitev v Trstu. Leva sredina je že pred časom predstavila svojega kandidata: to je Roberto Cosolini, nekdanji odbornik v Illyjevi deželni upravi. V nasprotnem taboru pa še niso popolnoma razščistili svojih mnenj: kaže, da Roberto Antonione, nekdanji podtajnik v Berlusconijevi vladi in mož trdnih političnih vezi v Rimu, nima zaupanja tržaških desničarskih krogov, ki so za svojega tekmeca izbrali nekdanjega skrajnega desničarskega pripadnika Piera Tononija. Zapis pod naslovnico poroča o sprejemu, ki ga je ljubljanski nadškof in slovenski metropolit msgr. Anton Stres nedavno priredil za katoliške časnikarje; na srečanju je o poslanstvu katoliških časnikarjev in sedanjem trenutku slovenske Cerkve spregovoril dr. Peter Lah. Na tretji strani je intervju z občinskim svetnikom v Devinu-Nabrežini Edvinom Forčičem. Verske strani ponujajo v branje poročilo o goriškem predavanju terapevta Mihe Kramlija o odvisnostih in tem, kaj lahko starši storijo, da bi otroci na uravnovešen in zrel način stopili v življenje. Zanimivo je tudi nadaljevanje z naslovom Biti duhovnik ni lahko, v katerem tolminski kaplan Andrej Vončina navaja misli furlanskega duhovnika Pier Antonia Beline. Goriška kronika poroča o prazniku sv. Valentina, ki je v prisrčno vasico privabil lepo število obiskovalcev; na goriški strani so še intervju z Marjanom Breščakom, predsednikom krajevne skupnosti Štandrež v goriškem predmestju, in zapisi o nekaj likovnih razstavah in gledališkem delovanju štandreške amaterske dramske družine. Kulturne strani prinašajo novico o odprtju muzeja v prostorih nekdanje italijanske vojašnice na Sabotinu: načrt je predstavil predsednik Centra za arheološke raziskave Mario Muto. Zraven sta še zapis o večeru, ki so ga tržaške slovenske ustanove posvetile pesniku Miroslavu Košuti, letošnjemu prejemniku Prešernove nagrade, in članek ob življenjskem jubileju prof. Silvana Kerševana, ravnatelja goriške glasbene šole Emil Komel, ki je v nekaj desetletjih postavil na noge kakovostno glasbeno šolo, zraven pa še edinstveno delavnico sožitja na meji. Na tržaških straneh sta poročilo o zasedanju odgovornih urednikov in uslužbencev škofijskih tednikov iz italijanskega Severovzhoda ter pogovor s šolskimi sestrami o hudem položaju v Egiptu, kjer imajo redovnice izpostavo v Kairu in Aleksandriji. Poleg običajnih mnenj in rubrik je tudi v tej številki Novega glasa športni kotiček, ki je tokrat namenjen zamejski košarki.

Naslovnica 730. številke Novega glasa
Naslovnica 730. številke Novega glasa © Danijel Devetak

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.