Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Luka Premru (foto: Matjaž Merljak)
Luka Premru

Slovenci v Milanu: Luka Premru

| 25.02.2011, 07:33 Matjaž Merljak

V oddaji Slovencem po svetu in domovini v nedeljo, 27. februarja 2011, bomo slišali, kako je bilo na praznovanju slovenskega kulturnega praznika v nedeljo, 20. februarja v italijanskem Milanu in tudi kako živijo tamkajšnji Slovenci. Včeraj smo že predstavili Ivanko Premru, danes pa bomo njenega sina Luka.

44-letni Luka Premru je med mlajšimi udeleženci mesečnih srečanj Slovencev v Milanu. Vprašali smo ga, kako pogosto gre v Slovenijo. Prizna, da je šel včasih večkrat, zdaj je drugo leto poročen s Tajko in je več drugih obveznosti, a še vedno rad skoči v Slovenijo. Žena ima zelo rada Slovenijo, jezik pa se ji zdi težak.

Rad pa pride v slovensko skupnost in se dobro razume med generacijami. V zadnjem času pride več mlajših in tako se je povprečna starost znižala. Pride zaradi družbe, domotožja ...

Pred dnevi je bil tudi na prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku in je prišlo dosti ljudi. Tako da je Slovencev več, kot bi si človek mislil. Negativno je, da smo individualisti, pravi.

Ima tudi stike s slovenskimi podjetji, a več jih ima z novimi tržišči Azijo, Brazilijo, Indijo, Tajsko ... ve pa, da imajo nekateri obrtniki redne stike z obrtniki v Sloveniji.

Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...