Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Luka Premru (foto: Matjaž Merljak)
Luka Premru

Slovenci v Milanu: Luka Premru

| 25.02.2011, 07:33 Matjaž Merljak

V oddaji Slovencem po svetu in domovini v nedeljo, 27. februarja 2011, bomo slišali, kako je bilo na praznovanju slovenskega kulturnega praznika v nedeljo, 20. februarja v italijanskem Milanu in tudi kako živijo tamkajšnji Slovenci. Včeraj smo že predstavili Ivanko Premru, danes pa bomo njenega sina Luka.

44-letni Luka Premru je med mlajšimi udeleženci mesečnih srečanj Slovencev v Milanu. Vprašali smo ga, kako pogosto gre v Slovenijo. Prizna, da je šel včasih večkrat, zdaj je drugo leto poročen s Tajko in je več drugih obveznosti, a še vedno rad skoči v Slovenijo. Žena ima zelo rada Slovenijo, jezik pa se ji zdi težak.

Rad pa pride v slovensko skupnost in se dobro razume med generacijami. V zadnjem času pride več mlajših in tako se je povprečna starost znižala. Pride zaradi družbe, domotožja ...

Pred dnevi je bil tudi na prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku in je prišlo dosti ljudi. Tako da je Slovencev več, kot bi si človek mislil. Negativno je, da smo individualisti, pravi.

Ima tudi stike s slovenskimi podjetji, a več jih ima z novimi tržišči Azijo, Brazilijo, Indijo, Tajsko ... ve pa, da imajo nekateri obrtniki redne stike z obrtniki v Sloveniji.

Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.