Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Ivanka Premru (foto: Matjaž Merljak)
Ivanka Premru

Slovenci v Milanu: Ivanka Premru

Slovenci po svetu | 24.02.2011, 07:29 Matjaž Merljak

V oddaji Slovencem po svetu in domovini v nedeljo, 27. februarja 2011, bomo slišali, kako je bilo na praznovanju slovenskega kulturnega praznika v nedeljo, 20. februarja v italijanskem Milanu in tudi kako živijo tamkajšnji Slovenci. Spoznali smo tudi Ivanko Premru.

Ivanka Premru iz Krope je z možem v Milano prišla pred 49-imi leti, in sicer zaradi moževega dela. V takratni Jugoslaviji ni videl možnosti, da bi delal kot zasebnik. Kot še pravi Ivanka: „Iz treh mesecev je nastalo 49 let.“ Videla je nov svet, spoznala nove ljudi.

S Slovenci se ni dosti družila. K slovenskim mašam hodi kakih 25 let, prej zanje ni vedela. Kjer so živeli, ni bilo Slovencev ali pa se niso poznali med seboj, še priznava. Slovenijo je vedno nosila v svojem srcu in trikrat ali štirikrat na leto so tudi prišli v Slovenijo na počitnice. A je rada prišla tudi nazaj v Milano, saj je dobro vživela.

Kot še pravi, ljudje slabo poznajo Slovenijo. Še vedno jim je bliže Jugoslavija.

Ivanka je tudi vključena v župnijo v kraju, predmestju Milana, kjer živi. Večkrat gre tudi med tednom k maši. Vera ji veliko pomeni, z njeno pomočjo je tudi ostala na tujem, saj začetek ni bil lahek.

Njeni spomini na osamosvajanje Slovenije: dogajanje so spremljali preko radia, a edini radio, ki je sprejemal valove iz Slovenije, je bil avtoradio. Tako so bili večino časa v garaži. Imela pa je tudi pripravljen prostor, če bi kdo iskal streho nad glavo.

Vesela je slovenske države, a na to, kar se dogaja zdaj, pa ni ponosna.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...