Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Klara Donno (foto: Matjaž Merljak)
Klara Donno

Slovenci v Milanu: Klara Donno

Slovenci po svetu | 23.02.2011, 07:26 Matjaž Merljak

V oddaji Slovencem po svetu in domovini v nedeljo, 27. februarja 2011, bomo slišali, kako je bilo na praznovanju slovenskega kulturnega praznika v nedeljo, 20. februarja, v italijanskem Milanu in tudi kako živijo tamkajšnji Slovenci. Zanimiva sogovornica je bila tudi Klara Donno.

Kot Klara Četrtič iz Vólarij pri Tolminu je v Milano prišla pred 33-imi leti. Pokojni duhovnik Jožko Kragelj jo je spoznal z Antoniom Donnom, ki je pol Slovenec, pol Italijan in ji rekel, da v Milanu potrebujejo mlade moči. Iskrica se je vžgala. Kasneje sta se poročila in si ustvarila družino.

Zelo ji je bilo težko zapustiti domače kraje. Imela je veliko domotožje. A mož je bil tako dober, da je lahko odhajala domov skupaj z otroki za tri mesece. Tako so se tudi oni naučili slovensko. Sin je tudi predsednik slovenske skupnosti.

Srečujejo se vsako tretjo nedeljo pri sveti maši. Veliko duhovnikov jih je že oskrbovalo: g. Simčič, David Taljat, Karel Bolčina ... Po maši se zberejo tudi na družabnem srečanju. So pa zelo povezani tudi sicer. Obiskujejo bolne in trpeče, se med seboj pokličejo ... so kot prvi kristjani.

Kaj pa mladi? Tisti, ki prihajajo študirat, ne zahajajo v njihovo skupnost. Prihajajo mlade družine, a ko otroci odrastejo, zaživijo svoje življenje.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...