Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Sveta maša v kritpti cerkve Corpus Domini v Milanu (foto: Matjaž Merljak)
Sveta maša v kritpti cerkve Corpus Domini v Milanu

Praznično popoldne v Milanu

| 21.02.2011, 09:47 Matjaž Merljak

Skupnost slovenskih rojakov, ki živi v italijanskem Milanu in njegovi širši okolici, je v nedeljo, 20. februarja 2011, popoldne pripravila vsakoletno praznično popoldne ob slovenskem kulturnem prazniku. Z njimi je bil koprski škof Metod Pirih, ki je v nagovoru pri sveti maši govoril o kulturi in potrebnosti molitve.

Srečanje se je začelo s sveto mašo v kripti cerkve Corpus Domini. S škofom Metodom Pirihom je somaševal župnik v Štandrežu pri Gorici Karel Bolčina, ki vsako tretjo nedeljo v mesecu z rojaki v Milanu daruje sveto mašo v materinščini. Običajno jih pride okoli 30, tokrat pa jih je bilo več kot 60.

Škof Metod, ki je bil pri tej skupnosti že večkrat, je z veseljem ugotovil, da prihajajo tudi novi obrazi in da je to „naše upanje in veselje.“. V nadaljevanju je spregovoril o kulturi. „Cerkev je ustvarjalka kulture in njena pospeševalka. Kakor pravi apostol Pavel, da v Bogu živimo, se gibljemo in v njem smo, tako nas kultura obdaja in zaobjema.“

Škof Metod Pirih med nagvorom
Škof Metod Pirih med nagvorom © Matjaž Merljak
Povedal je Kocbekovo misel, da je kultura sestra svetosti in da Cerkev daje sredstva, da popolnost dosežemo. Med prvimi je molitev. „Molitev je govorjena vera, molitev je v besedah izraženo upanje in molitev je v pogovoru z Bogom izpovedana, izrecitriana ljubezen.“

Sveto mašo in priložnostno kulturno prireditev je obogatilo petje cerkvenega pevskega zbora svetega Jerneja iz Opčin pri Trstu.

Rojaki so bili navdušeni, podpredsednica društva Slovencev v Milanu Jasminka Mandič: „Sem zelo pozitivno presenečena in upamo, da se bo večkrat ponovilo kaj takšnega.“

Srečanja v Milanu so se udeležili tudi rojaki iz Švice, prišla je tudi rojakinja, ki je več let živela v Belgiji, tokrat pa je bila prvič po 40-ih letih pri slovenski sveti maši.

Več o srečanju in sicer o življenju Slovencev v Milanu boste lahko slišali v oddaji Slovencem po svetu in domovini v nedeljo, 27. februarja 2011 ob 17h.

Na prireditvi ob kulturnem prazniku
Na prireditvi ob kulturnem prazniku © Matjaž Merljak

Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.