Jože BartoljJože Bartolj
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović
Sveta maša v kritpti cerkve Corpus Domini v Milanu (foto: Matjaž Merljak)
Sveta maša v kritpti cerkve Corpus Domini v Milanu

Praznično popoldne v Milanu

| 21.02.2011, 09:47 Matjaž Merljak

Skupnost slovenskih rojakov, ki živi v italijanskem Milanu in njegovi širši okolici, je v nedeljo, 20. februarja 2011, popoldne pripravila vsakoletno praznično popoldne ob slovenskem kulturnem prazniku. Z njimi je bil koprski škof Metod Pirih, ki je v nagovoru pri sveti maši govoril o kulturi in potrebnosti molitve.

Srečanje se je začelo s sveto mašo v kripti cerkve Corpus Domini. S škofom Metodom Pirihom je somaševal župnik v Štandrežu pri Gorici Karel Bolčina, ki vsako tretjo nedeljo v mesecu z rojaki v Milanu daruje sveto mašo v materinščini. Običajno jih pride okoli 30, tokrat pa jih je bilo več kot 60.

Škof Metod, ki je bil pri tej skupnosti že večkrat, je z veseljem ugotovil, da prihajajo tudi novi obrazi in da je to „naše upanje in veselje.“. V nadaljevanju je spregovoril o kulturi. „Cerkev je ustvarjalka kulture in njena pospeševalka. Kakor pravi apostol Pavel, da v Bogu živimo, se gibljemo in v njem smo, tako nas kultura obdaja in zaobjema.“

Škof Metod Pirih med nagvorom
Škof Metod Pirih med nagvorom © Matjaž Merljak
Povedal je Kocbekovo misel, da je kultura sestra svetosti in da Cerkev daje sredstva, da popolnost dosežemo. Med prvimi je molitev. „Molitev je govorjena vera, molitev je v besedah izraženo upanje in molitev je v pogovoru z Bogom izpovedana, izrecitriana ljubezen.“

Sveto mašo in priložnostno kulturno prireditev je obogatilo petje cerkvenega pevskega zbora svetega Jerneja iz Opčin pri Trstu.

Rojaki so bili navdušeni, podpredsednica društva Slovencev v Milanu Jasminka Mandič: „Sem zelo pozitivno presenečena in upamo, da se bo večkrat ponovilo kaj takšnega.“

Srečanja v Milanu so se udeležili tudi rojaki iz Švice, prišla je tudi rojakinja, ki je več let živela v Belgiji, tokrat pa je bila prvič po 40-ih letih pri slovenski sveti maši.

Več o srečanju in sicer o življenju Slovencev v Milanu boste lahko slišali v oddaji Slovencem po svetu in domovini v nedeljo, 27. februarja 2011 ob 17h.

Na prireditvi ob kulturnem prazniku
Na prireditvi ob kulturnem prazniku © Matjaž Merljak

Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (photo: Jure Sešek) Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (photo: Jure Sešek)

Na Madagaskar sem prišel zaradi enega človeka

V čem je skrivnost, da misijonar Pedro Opeka zaradi nenehnega darovanja, ki gre pogosto tudi preko njegovih moči, ne pregori? To je bilo le eno od vprašanj na dopoldanskem srečanju z novinarji.