Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Benedikt XVI. in irski škofje (foto: CTV)
Benedikt XVI. in irski škofje

Irska: Od krize k upanju: Prizadevanje za skupno dobro

Svet | 25.02.2011, 12:46 Marta Jerebič

Irci danes volijo nov parlament. Irska škofovska konferenca je ob tem objavila izjavo z naslovom „Od krize k upanju. Prizadevanje za skupno dobro.“ Volivce in politike je pozvala, naj pokažejo močno vodstvo, ukoreninjeno v pravičnosti, skrb za skupno dobro in zavezanost obrambe najšibkejših v družbi.

Do predčasnih volitev prihaja po več tednov trajajočih političnih pretresih, h katerim je prispevala finančna kriza, ki je Irsko še posebej močno prizadela. Volilna zmaga se obeta opozicijski konservativni stranki Fine Gael z voditeljem Endo Kennyjem na čelu. Manjšinska vlada premiera Briana Cowena s stranko Fianna Fail bo, kot kaže, prva vlada v območju evra, ki jo bo dolžniška kriza odnesla z oblasti, Cowena pa stala premierskega položaja.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da bo zmagala glavna opozicijska stranka Fine Gael, zdi pa se, da ne bo dosegla splošne večine. Vladajoči Fianni Fail grozi zgodovinski poraz. „Očitno je v javnosti veliko jeze, vendar ne toliko, kolikor smo je na primer videli v Grčiji in nekaterih baltskih državah, kjer je prišlo do pravih uličnih pretepov in je bilo nekaj ljudi celo ubitih. spet drugi pa so ravnodušni do tega, kar se je in še bo zgodilo,“ je v zvezi s političnim ozračjem pred volitvami v pogovoru za Radio Vatikan dejal kolumnist irskega katoliškega časnika David Quinn. Dodaja pa, da imajo nekateri veliko upanja, da bo nova vlada sposobna narediti spremembe.

Prihodnjo irsko vlado, ki bo podedovala visoko brezposelnost in velik javni dolg, nedvomno čakajo veliki izzivi. Obsežni varčevalni ukrepi bodo verjetno boleči za 4 in pol milijone Ircev, ki jih med drugim čaka zvišanje davkov in znižanje plač.

„Ljudje trpijo zaradi te krize, deloma tudi zato, ker se je pozabilo na skupno dobro,“ je dejal predsednik komisije pravičnost in mir pri irski škofovski konferenci, dublinski pomožni škof Raymond Field. Izjavo škofov z naslovom „Od krize k upanju. Prizadevanje za skupno dobro“ zato niso objavili le zaradi volitev, ampak z namenom, da bi ljudje na splošno razmislili o pomenu skupnega dobrega zlasti v tem času finančne krize. „Oči vsega sveta so uperjene v Irsko“, da bi videli, kako bo odgovorila na gospodarski in politični nemir v deželi, so zapisali škofje.

Škof Raymond Field je v pogovoru za katoliško agencijo CNA izrazil mnenje, da je kriza priložnost za spremembo, možnost, da svojo pot začrtajo drugače, si zadajo nova pravila ter odkrijejo nove oblike delovanja ter gradijo pozitivne izkušnje in zavrnejo negativne. Politiki in volivci se morajo osredotočiti na pravo ceno v krizi, človeško življenje, ki ga prizadeva gospodarska zmeda. Škofje pravijo, da izguba zaupanja v ustanove in Cerkev na Irskem spodbuja radikalnejši individualizem. Na ozračje vedno bolj vpliva sebičnost, individualistična kultura, ki jo oblikuje napredni kapitalizem. Ideal porabništva ogroža tradicionalni sistem vrednot, ki temelji na narodovi krščanski dediščini. Najbolj škodljivo posledico naraščajoče kulturne prevlade porabniškega kapitalizma vidijo v poudarjanju denarnega uspeha kot merila osebne vrednosti.

Po mnenju škofov banke sicer potrebujejo podporo za svoje delovanje, vendar morajo biti v službi družbe in prispevati k skupnemu dobremu. Škofje pozivajo k tej spremembi prek delovanja na osnovi dobrodelnosti ter skrbi za solidarnost med različnimi družbenimi skupinami ter skupnega zavzemanja za skupno dobro. Škofje pozivajo tudi k prizadevanju za krepitev tradicionalne družine in zaščito pravice do življenja.

Svet, Cerkev po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...