Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović

Luč sveta, papež jasno o žgočih problemih v Cerkvi

Svet | 11.02.2011, 05:06 Blaž Lesnik

Založba Družina je včeraj zvečer pripravila srečanje s Petrom Seewaldom, avtorjem intervjujev s papežem Benediktom XVI., ki so izšli pravkar izšli v slovenskem jeziku v knjižni izdaji z naslovom Luč sveta. Danes (petek, 11. februarja) bo Družina ob 12. uri knjigo predstavila še širši javnosti.

Peter Seewald (rojen 1954, bil je urednik časopisov Spiegel, Stern, Süddeutsche Zeitung) je v Modri dvorani hotela Union zbranim katoliškim novinarjem in založnikom povedal, da je veliko zanimanje za Luč sveta, ki je preraslo v največje svetovne razsežnosti, za njegovo založbo in zanj osebno veliko presenečenje. Knjiga je (oziroma bo) prevedena v 25 jezikov, celotno naklado pa ocenjuje na 500 do 750 tisoč izvodov. Namen pogovorov in knjige je bil, kot pravi avtor, osvetliti vprašanja Cerkve današnjega časa. Papeževa velika tema je sekularizem, ki zadeva vse – Cerkev in vso družbo. Zato potrebuje notranje očiščenje Cerkev, pa tudi družba novo refleksijo. Bistveno vprašanje je, ali ima Cerkev odgovore, rešitve, ki bodo sodobnemu človeku res pomagala? Ali je tisti glas, ki lahko pokaže rešitev?

Peter Seewald pravi, da je papež Benedikt XVI. papež zaupanja in vere. Prepričan je, da je krščanstvo luč sveta in da smo pred spremembo, da je pred nami nov pogled za človeštvo.

Knjiga Luč sveta s podnaslovom Papež, Cerkev in znamenja časa je posebna tudi v tem, da papež prvikrat v zgodovini odgovarja na kritična vprašanja o žgočih problemih v Cerkvi in družbi. „Odgovori iz prve roke. Portret papeževanja in človeka, ki mu prisluhne največ ljudi.“ je o knjigi, ki jo je v slovenščino prevedel prof. dr. Anton Štrukelj, zapisano na zavihku. Podrobneje jo bomo predstavili v eni naslednjih oddaj Beremo beremo.

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...