Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Gorniški klub Skala praznuje 90 let

Slovenija | 02.02.2011, 23:20 Blaž Lesnik

V sredo zvečer (2.2.) se je v Hotelu Lev zaključila slavnostna akademija, na kateri so člani Slovenskega gorniškega kluba Skala počastili visoko obletnico tega, za slovensko gorništvo pomembnega združenja. Mineva namreč natanko 90 let od tedaj, ko je skupina gorniških navdušencev ustanovila Turistovski klub Skala.

Na slavnostni akademiji, ki so se je udeležili tudi predstavniki Planinske zveze Slovenije, Slovenskega planinskega muzeja, opazili smo tudi vodjo SDS Janeza Janšo, je bilo vzdušje prisrčno gorniško.

Hoja v gore
je danes del naše narodne kulture - to ni niti šport, niti ni družabna aktivnost ali izletništvo. Je aktivnost s svojo lastno filozofsko in kulturno osnovo. Ta pa se je predvsem oblikovala v času med obema vojnama in je tesno povezana z delovanjem Skale.

Predsednik Skale dr. France Sevšek je zapisal:
Letos praznuje Skala svojo 90-letnico. Upravni odbor Skale je zato letošnje leto razglasil za leto Skale. V tem letu naj bi klubi Skale še posebej poskrbeli za uveljavljanje gorniških vrednot v javnosti ter za razumevanje pomena gorskega sveta za današnje in prihodnje rodove.

Kljub svoji starosti je Skala zelo aktivna
Deluje kot zveza devetih klubov, delujejo po različnih koncih Slovenije (Gorniški klubi dr. HenriK Tuma, Savinjske doline, Jakob Aljaž, Karavanke, gornje soške doline, Limberk, Vrhnika) ali pa delujejo na področju posameznih aktivnostih (Turni klub Gora, Klub gorskih kolesarjev).

Slovenija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...