Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Jezus začne delovati v Galileji

| 24.01.2011, 02:29 Blaž Lesnik

Danes je 3. nedelja med letom. "In ko je šel od tam naprej, je zagledal dva druga brata: Jakoba, Zebedejevega sina, in njegovega brata Janeza, ki sta s svojim očetom Zebedejem v čolnu popravljala mreže. Poklical ju je." Vabljeni k premišljevanju po metodi Lectio Divina.

MOLITEV

Jezus želim si te kot učitelja življenjske modrosti in te prosim za pogum, da bi lahko na tvoj klic odgovoril tako kot tvoji prvi štirje učenci. Prosim te, da se tvoj nauk dotakne ne samo mojih idej, temveč mene vsega: telo, srce in duha, da ti bom lahko zaupal in sledil tja, kamor me ti kličeš.

Mt 4, 12-23

Ko je slišal, da je bil Janez izročen, se je umaknil v Galilejo. Zapustil je Nazaret in se nastanil v Kafarnáumu, ki leži ob jezeru, v Zábulonovi in Neftálijevi pokrajini, da se je izpolnilo, kar je bilo povedano po preroku Izaiju: Dežela Zábulonova in dežela Neftálijeva, ob poti k morju, onkraj Jordana, poganska Galileja!
Ljudstvo, ki je sedelo v temi, je zagledalo veliko luč; in njim, ki so prebivali v deželi smrtne sence, je zasvetila luč.
Od tedaj je Jezus začel oznanjati in govoriti: »Spreobrnite se, kajti približalo se je nebeško kraljestvo.«
Ko je hodil ob Galilejskem jezeru, je zagledal dva brata: Simona, ki se je imenoval Peter, in njegovega brata Andreja. Metala sta mrežo v jezero; bila sta namreč ribiča. Rekel jima je: »Hodíta za menoj in naredil vaju bom za ribiča ljudi.« Takoj sta pustila mreže in šla za njim. In ko je šel od tam naprej, je zagledal dva druga brata: Jakoba, Zebedejevega sina, in njegovega brata Janeza, ki sta s svojim očetom Zebedejem v čolnu popravljala mreže. Poklical ju je in ona dva sta takoj pustila čoln in očeta ter šla za njim. Jezus je hodil po vsej Galileji. Učil je po njihovih shodnicah in oznanjal evangelij kraljestva. Ozdravljal je vsakovrstne bolezni in vsakovrstne slabosti med ljudstvom.

LECTIO (branje)

Današnji odlomek nam predstavi začetek Jezusovega delovanja, po tem, ko se je krstil in po silovitem in zmagovitem duhovnem boju s Satanom v puščavi. Janez Krstnik, ki ga je dal zapreti Herod mlajši, ne more več krščevati in nanzanjati prihoda Mesije, torej je čas da nastopi Jezus sam.

Judeja, ena od  provinc tedanje Palestine, je bila orednje religizno, kulturno in tudi politično središče za ves Izreel. V Jeruzalemu, njenem glavnem mestu, je še vedno Jahvejev tempelj, ki je, vsaj zdelo se je tako, zagotavljal Izraelov obstoj. Če je nekdo lahko deloval in učil v Jeruzalemu, je bil njegov status navadno višji kot status ostalih podeželskih učiteljev, ki so razlagali Mojzesovo postavo in med seboj razglabljali o modrosti in posredovali svoj nauk talentiranim in bogatim maldeničem.

Jezus se odloči, da bo kot učitelj, kot "rabi" deloval v Galileji, pokrajini z etnično in religiozno mešanim prebivalstvom, skratka v ne preveč uglednem delu Izraela. O tem govori tudi prerokba, ki smo jo slišali v odlomku. Galileja, dežela smrtne sence, v tebi je zasvetila luč! Bralci, ki evangelij berejo, vedo, da je ta luč Jezusov nauk, oziroma Evangelij.

Matej nam na tem mestu predstavi tudi srce Jezusovega nauka: "Spreobrnite se, kajti približalo se je nebeško kraljestvo!" Da bi lahko razumeli evangelij se moramo počasi prebiti skozi celotno besedilo.

Na tem mestu pa se srečajmo še z Jezusovimi učenci.

Navadno so učenci prosili učitelje, če jih lahko sprejmejo v šolo, Jezus pa deluje drugače. Sam vabi učence, naj mu sledijo. V današnjem odlomku izbere štiri preproste mladeniče, ribiče,  v svojo šolo, ki bi na nek način postala modrostna šola za vse nadaljnje generacije Jezusovih sledilcev. Torej tudi vseh tistih, ki berejo Matejev evangelij, ki močno poudarja Jezusovo podajanje modrosti in razlaganje Mojzesa in prerokov. Vsak mladenič v Izraelu bi si želel iti v modrostno šolo. S tem se je ugled posameznika krepko dvignil nad ugled drugih ljudi. Samo moder človek je lahko voditelj v svoji skupnosti.

Takoj zapustijo svoje običajno delo in očeta in začnejo slediti Jezusu, nezavedajoč se, da bo njihova šola zelo drugačna od šole drugih učiteljev. Ne bo jim pinesla ugleda, temveč jih bo primorala, da se popolnoma prepustijo iskanju in sledenju Božje volje.


MEDITATIO (premišljevanje)

Razmisli:

Kje se v svojem življenju navadno želiš srečati z Jezusom?

Ali lahko verjameš, da Jezus želi biti s tabo tudi v manj uglednih
trenutkih tvojega življenja?

Ali misliš, da tudi tebe kliče za svojega učenca ali učenko?

Ali lahko zaupaš Jezusu tako močno, da si želiš slediti njemu bolj, kot se
zanašati nase in na lastna stedstva?

Če ne, kaj te pri tem ovira?

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.