Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
S. Nikolina Rop SŠ (foto: Izidor Šček)
S. Nikolina Rop SŠ

Kuhajmo s sestro Nikolino

| 03.01.2011, 11:21 Matjaž Merljak

Danes se začenja šesta sezona kuharskih oddaj na valovih Radia Ognjišče. Od leta 2006 jih že pripravljamo s sestro Nikolino, Šolsko sestro svetega Frančiška Kristusa Kralja. Do zdaj smo za vas pripravljali tedenske oddaje, po novem pa boste receptom lahko prisluhnili vsak delavnik.

Slovenskim kuharicam in kuharjem je s. Nikolina zelo poznana in domača. Doma je iz Lenarta v Slovenskih goricah. Leta 2010 je praznovala 60-letnico življenja. Po končani srednji gospodinjski šoli v Šentrupertu pri Velikovcu na Koroškem, je bila dve leti kuharica v znanem koroškem turističnem kraju. Nato se je vrnila v Slovenijo. Leta 1970 je vstopila v samostan šolskih sester Kristusa Kralja v Repnjah pri Vodicah nad Ljubljano in dobila redovno ime Nikolina. Po noviciatu je naredila še srednjo medicinsko šolo. Pozneje je prevzela gospodinjske tečaje v samostanu Repnje. Vodila jih je do poletja 2008, potem pa svoje redovniško poslanstvo začela opravljati v skupnosti na Brezjah.

Oddaje Kuhajmo s sestro Nikolino so se na Radiu Ognjišče začele leta 2006. Na sporedu so bile ob sredah. Sestra je pripravljala jedilnike, torej juho oziroma zakuho za juho, samostojno ali glavno jed s prilogami (tudi zelenjavnimi) in sladico. Ob četrtkih, petkih in sobotah ste doslej lahko poslušali posamezne recepte iz sredine oddaje.

S. Nikolina Rop SŠ
S. Nikolina Rop SŠ © Izidor Šček
Tako oddaja kot recepti so bili med vami zelo dobro sprejeti. To smo še posebej občutili takrat, ko je sestra Nikolina odgovarjala na vaša vprašanja. Ob 100. in 200. oddaji smo pripravili posebni oddaji, ko smo radijci kuhali v živo po navodilih sestre Nikoline.

V letu 2011, ki predstavlja šesto sezono naših kuharskih oddaj, boste lahko prisluhnili receptom vsak delavnik (od ponedeljka do petka) ob 10.50 in 16.50. Sestra Nikolina obljublja, da boste slišali raznolike recepte, rada bo odgovarjala tudi na vaša vprašanja - enkrat mesečno bo živa kontaktna oddaja, pripravljali bomo tudi tematske tedne. Zato nam pišite na elektronski naslov ali na hišni naslov:

Radio Ognjišče - za oddajo Kuhajmo s sestro Nikolino
p.p. 4863
1210 Ljubljana - Šentvid

Recepte bomo še naprej objavljali na spletni strani. Lahko jih boste prebrali ali jim znova prisluhnili. Morda pa bomo kdaj v bližnji prihodnosti objavljali tudi fotografije.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...