Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Radijski most

| 02.01.2011, 08:12 Matjaž Merljak

V dneh med božičem in novim letom smo načrtovali skupno oddajo Radia Ognjišče in radia 3ZZZ v Melbourunu v Avstraliji, ko bi lahko poslušalci obeh postaj voščili božič in novo leto. Zaradi tehničnih težav oddaje nismo mogli izpeljati. Kljub temu smo poslali pozdrave v Avstralijo, v popoldanski oddaji Slovencem po svetu in domovini pa boste slišali pozdrave poslušalcev radia 3ZZZ.

Radio 3ZZZ je največja oddaja za etnične skupnosti v Avstraliji. Oddaja na 92,3 FM, s svojim rednim delom je začela junija 1989. Radijski studii so v predmestju Melbourna, slišna pa je po vsem mestu in tudi širše v regiji. Oddaja 24 ur na dan in ocenjujejo, da imajo več kot 400.000 ljudi poslušati vsak teden. Od oktobra 2000 je narodnim oddajam možno prisluhniti tudi prek interneta.

Meta Lenarčič
Meta Lenarčič © Matjaž Merljak
V Avstraliji živi več kot 12 tisoč Slovencev, slovenski program na 3ZZZ pa vsako sredo od 19. do 20. ure prinaša obvestila slovenske skupnosti v Avstraliji ter napovedi, novice iz Slovenije in slovensko zabavno glasbo. Začetki slovenske oddaje segajo v letu 1987. Z oddajami je začel pater Tone Gorjup, leta 1991 pa je z delom začela Meta Lenarčič, ki še zdaj predano pripravlja slovenske oddaje. Sodelujejo tudi drugi rojaki, enkrat mesečno pa studio zasedejo mladi in pripravijo mladinsko uro.

Radijski most je občasna oddaja, namenjena sporočanju pozdravov sorodnikom, prijateljem in znancem na drugih koncih sveta. Zaradi tehničnih težav smo tokrat oddajo izpeljali v dveh delih. Danes teden (2. januarja) ste v času oddaje Slovencem po svetu in domovini lahko poklicali naš studio in sporočili vaše pozdrave za Avstralijo. Te so predvajali v slovenski oddaji na 3ZZZ v sredo 29. decembra. Tudi oni so posneli pozdrave, ki jih boste slišali v popoldanski oddaji oz. jim že lahko prisluhnete na tej strani.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...