Westminstrska palača (foto: ARO)
Westminstrska palača | (foto: ARO)

Svet v letu 2011

Svet | 02.01.2011, 20:15

Ekonomisti in politiki bodo tudi v letu 2011 še vedno iskali rešitve za izhod iz gospodarske in finančne krize.

Gospodarske krize še ni povsem konec, negotove razmere naj bi po nekaterih napovedih trajale še nekaj časa. Enotnost iz najhujšega obdobja popušča, a voditelji najbogatejših in najhitreje razvijajočih se gospodarstev bodo na različnih srečanjih še naprej iskali rešitve, ki bi dolgoročno zagotovile blaginjo vsem.

Kar lepo število predsedniških volitev se bo zgodilo v novem letu. Novega predsednika bodo januarja volili Portugalci, na Haitiju pa drugi krog ta mesec čaka nekdanjo prvo damo, predstavnico opozicije Mirlande Manigat, ki je v prvem krogu 28. novembra dobila 31 odstotkov glasov, in kandidata vladajoče stranke zdajšnjega predsednika Reneja Prevala Juda Celestina, za katerega je glasovalo 22 odstotkov volivcev. Haiti, ki ga že leta pesti politična nestabilnost, si še vedno ni opomogel od katastrofalnega potresa pred slabim letom dni, nato je po državi pustošila še kolera.

Naša južna soseda bo konec prvega meseca v novem letu skrbno spremljala dogajanje v Salzburgu. Nekdanji hrvaški premier bo namreč 27. januarja spet stopil pred deželnega sodnika. Kot je znano, je osumljen korupcije in zlorabe položaja. Na novo zaslišanje čaka v priporu. Sanader vztraja, da je žrtev politične gonje, da mediji na Hrvaškem neprenehoma objavljajo nepreverjene informacije in izmišljotine, prav tako ga obsojajo že vnaprej.

Že 11. januarja pa bo višje sodišče v Londonu odločalo o izročitvi ustanovitelja spletne strani WikiLeaks Juliana Assanga Švedski. Tam ga obtožujejo spolnih zlorab in posilstva. Sam pravi, da gre za kampanjo proti njemu, saj je ujezil številne pomembneže.

Velika Britanija sicer nestrpno pričakuje poroko princa Williama in Kate Middleton. Veseli dogodek bo 29. aprila. Angleški prestolonaslednik in bodoča princesa bosta dahnila „da“ v Westminstrski opatiji, kjer kronajo britanske monarhe. Premier David Cameron je že dejal, da bo ta dan državni praznik.

Svet