Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar

Vaša preteklost je naša preteklost

Slovenija | 30.12.2010, 07:32

Evropska komisija je 22. decembra objavila poročilo Evropskemu parlamentu in Svetu z naslovom "Spomin na zločine totalitarnih režimov v Evropi". Komisija je izrazila prepričanje, da mora unija v okviru svojih pristojnosti pomembno prispevati k temu, da se države članice soočijo z zapuščino totalitarnih zločinov.

Evropska komisija ugotavlja, da so se države članice ukvarjale in se še ukvarjajo z občutljivim in zapletenim vprašanjem, kako najbolje predstaviti resnico in kako zapisati zgodovino tako, da se bodo lahko prihodnje generacije učile iz grozot in zločinov, ki so se zgodili v preteklosti. Vsaka država članica je našla svoj način za reševanje teh vprašanj, Evropska komisija pa lahko ta proces olajša z vzpodbujanjem razprave, izmenjavo izkušenj in spodbujanjem najboljših praks. Poročilo tako sklene z besedami:

„Evropska unija temelji na spoštovanju temeljnih pravic in je stalen navdih in vir spodbude za vse narode, ki se še morajo sprijazniti z bolečo preteklostjo. Vsi v Evropski uniji si moramo zaradi spomina na grozote iz preteklosti prizadevati, da rek "vaša preteklost je naša preteklost" postane realnost. Obujanje tega spomina je naša skupna dolžnost kot znak poklona in spoštovanja do vseh žrtev, ki so trpele in umrle ter zagotovilo, da se to ne bo nikoli več ponovilo. Ta spomin krepi zavezo Evropske unije k demokraciji in spoštovanju temeljnih pravic ter boju proti sodobnim manifestacijam nestrpnosti in ekstremizma.“

Slovenija, Svet