Nataša LičenNataša Ličen
Tanja DominkoTanja Dominko
Višja šola za gospodarske poklice v Rožu (foto: Jaka Novak)
Višja šola za gospodarske poklice v Rožu

Dan odprtih vrat in misijonska tombola v Rožu

| 27.01.2011, 07:46 Matjaž Merljak

Šolske sestre vodijo zasebno dvojezično Višjo šolo za gospodarske poklice v Št. Petru na avstrijskem Koroškem. Učence spremljajo na njihovi poti v nadaljnje življenje in jim stojijo ob strani pri razvoju in krepitvi etičnih, verskih in socialnih vrednot.

V vseh petih letnikih je pouk dvojezičen, v prvem in drugem letniku poučujejo slovensko in nemško, od tretjega letnika naprej pa v mesečnih izmenah. Cilj je, da do zrelostnega izpita vsi postanejo dvojezični, tako da lahko opravijo maturo dvojezično.

Dijaki končajo izobrazbo z zrelostnim in diplomskim izpitom, s katerim lahko gredo študirat na univerze, visoke šole, strokovne visoke šole, akademije in kolidže. Zaradi dobre jezikovne kompetence imajo dobre delovne možnosti v prostoru Alpe-Jadran in istočasno optimalne prednosti za študij vzhodnoevropskih jezikov. Projektna in organizacijska orientiranosti pouka prinaša visoko praktično kompetenco, dijaki se ponašajo tudi s skupinskim delom in prilagodljivostjo.

V petek, 28. januarja, vas vabijo na dan odprtih vrat, vodeni ogledi bodo med 8:30 in 12:00. Predstavili bodo pouk in dodatne dejavnosti.

Štefan Schellander
Štefan Schellander © Jaka Novak

Ravnatelj mag. Štefan Schellander je za oddajo Slovencem po svetu in domovini dejal: Kot dvojezična šola, ki si je zastavila cilj, da bo izobraževala mlade ljudi, katerih delovna mesta in življenjski interesi bodo na območju Alpe-Jadrana, bo izobraževalna ustanova tudi v prihodnosti ostala zvesta svojemu geslu Šola za življenje.

Sestra Veronika Supan: Hvaležne smo učiteljem, vzgojiteljicam in vsem sodelavcem, ki z nami delijo nalogo, jo vedno bolj prevzemajo in navdušujejo mladino za lepoto slovenskega jezika, krščanskega življenja in narodno kulturne samozavesti. Mladim pa, ki obiskujejo našo ustanovo, želimo, da bi čas, ki ga preživijo tukaj, zanje bil dragocen čas za njihovo osebnostno rast ter življenje v odprtega in v svojih koreninah zasidranega človeka.

Utrike z misijonske tombole v Rožu
Utrike z misijonske tombole v Rožu © Jaka Novak
Sodelujejo s partnerskimi šolami v Sloveniji, Italiji, Angliji, na Madžarskem, Slovaškem in v Zambiji. Eden do partnerskih projektov je misijonska tombola, katere namen je bil od vsega začetka v mladih vzbuditi čut za sočloveka v stiski in istočasno pomagati slovenskim misijonarjem, ki delujejo med najrevnejšimi na različnih koncih sveta. Z zbranim denarjem želijo omogočiti šolsko izobrazbo učencem partnerske šole v Zambiji. Drugi del izkupička tombole pa je namenjen zdravljenju obolelih z aidsom. Geslo letošnje tombole je “Majhen dar z velikim ciljem”. Pomagati želijo ljudem v stiski in jim omogočiti prvi korak v boljše življenje.

3. februarja bo ob 18h sveta maša v šolski kapeli, ob 19h pa bo tombola v Ražunovi dvorani.

Več informacij najdete na spletni strani ali po telefonu +43/4253/2750.

Višja šola za gospodarske poklice, Št. Peter
Višja šola za gospodarske poklice, Št. Peter © Tomo Weiss

Marjan Bunič (photo: Rok Mihevc) Marjan Bunič (photo: Rok Mihevc)

Pohabljene besede

Saj veste, naši komentarji običajno odražajo dve stvari – nekaj lepega, kar kipi v našem srcu in bi rado kipelo še kje drugje, ali pa bolečino, ki se enostavno prelije preko roba. Pri meni gre ...

Voditeljica Maja Morela s sogovorniki (photo: ARO) Voditeljica Maja Morela s sogovorniki (photo: ARO)

Prositi kuhinjo, naj ponovno izda krožnik. Pa hitro.

V tokratni oddaji Kolokvij smo se pogovarjali s študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem v Mariboru, ki so delili svoje misli in izkušnje o priložnostih v turizmu. Z Vojinom, Anjo in ...

Dejan je že vrsto let zaposlen v angleškem javnem zdravstvu, v Sloveniji je predstavil primere dobrih praks iz svojega delovnega okolja (photo: NL) Dejan je že vrsto let zaposlen v angleškem javnem zdravstvu, v Sloveniji je predstavil primere dobrih praks iz svojega delovnega okolja (photo: NL)

Najprej smo ljudje, potem vse ostalo.

Dejan Branc je diplomirani zdravstvenik, ki je specializiral iz intenzivne nege in terapije v Angliji, kjer živi in dela že šesto leto, v mestu oziroma grofiji Somerset. Prihaja iz Rateč pri ...

Kako vemo, kdaj smo v miru? (photo: PixaBay) Kako vemo, kdaj smo v miru? (photo: PixaBay)

Alenka Rebula: Kako biti v miru

Z Alenko Rebula smo se junija, v sobotni dopoldanski oddaji, srečali tik pred počitnicami. V uvodu pogovora je na vprašanje po njenih najaktualnejših opažanjih v družbi in med ljudmi, odgovorila, ...