Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Višja šola za gospodarske poklice v Rožu (foto: Jaka Novak)
Višja šola za gospodarske poklice v Rožu

Dan odprtih vrat in misijonska tombola v Rožu

| 27.01.2011, 07:46 Matjaž Merljak

Šolske sestre vodijo zasebno dvojezično Višjo šolo za gospodarske poklice v Št. Petru na avstrijskem Koroškem. Učence spremljajo na njihovi poti v nadaljnje življenje in jim stojijo ob strani pri razvoju in krepitvi etičnih, verskih in socialnih vrednot.

V vseh petih letnikih je pouk dvojezičen, v prvem in drugem letniku poučujejo slovensko in nemško, od tretjega letnika naprej pa v mesečnih izmenah. Cilj je, da do zrelostnega izpita vsi postanejo dvojezični, tako da lahko opravijo maturo dvojezično.

Dijaki končajo izobrazbo z zrelostnim in diplomskim izpitom, s katerim lahko gredo študirat na univerze, visoke šole, strokovne visoke šole, akademije in kolidže. Zaradi dobre jezikovne kompetence imajo dobre delovne možnosti v prostoru Alpe-Jadran in istočasno optimalne prednosti za študij vzhodnoevropskih jezikov. Projektna in organizacijska orientiranosti pouka prinaša visoko praktično kompetenco, dijaki se ponašajo tudi s skupinskim delom in prilagodljivostjo.

V petek, 28. januarja, vas vabijo na dan odprtih vrat, vodeni ogledi bodo med 8:30 in 12:00. Predstavili bodo pouk in dodatne dejavnosti.

Štefan Schellander
Štefan Schellander © Jaka Novak

Ravnatelj mag. Štefan Schellander je za oddajo Slovencem po svetu in domovini dejal: Kot dvojezična šola, ki si je zastavila cilj, da bo izobraževala mlade ljudi, katerih delovna mesta in življenjski interesi bodo na območju Alpe-Jadrana, bo izobraževalna ustanova tudi v prihodnosti ostala zvesta svojemu geslu Šola za življenje.

Sestra Veronika Supan: Hvaležne smo učiteljem, vzgojiteljicam in vsem sodelavcem, ki z nami delijo nalogo, jo vedno bolj prevzemajo in navdušujejo mladino za lepoto slovenskega jezika, krščanskega življenja in narodno kulturne samozavesti. Mladim pa, ki obiskujejo našo ustanovo, želimo, da bi čas, ki ga preživijo tukaj, zanje bil dragocen čas za njihovo osebnostno rast ter življenje v odprtega in v svojih koreninah zasidranega človeka.

Utrike z misijonske tombole v Rožu
Utrike z misijonske tombole v Rožu © Jaka Novak
Sodelujejo s partnerskimi šolami v Sloveniji, Italiji, Angliji, na Madžarskem, Slovaškem in v Zambiji. Eden do partnerskih projektov je misijonska tombola, katere namen je bil od vsega začetka v mladih vzbuditi čut za sočloveka v stiski in istočasno pomagati slovenskim misijonarjem, ki delujejo med najrevnejšimi na različnih koncih sveta. Z zbranim denarjem želijo omogočiti šolsko izobrazbo učencem partnerske šole v Zambiji. Drugi del izkupička tombole pa je namenjen zdravljenju obolelih z aidsom. Geslo letošnje tombole je “Majhen dar z velikim ciljem”. Pomagati želijo ljudem v stiski in jim omogočiti prvi korak v boljše življenje.

3. februarja bo ob 18h sveta maša v šolski kapeli, ob 19h pa bo tombola v Ražunovi dvorani.

Več informacij najdete na spletni strani ali po telefonu +43/4253/2750.

Višja šola za gospodarske poklice, Št. Peter
Višja šola za gospodarske poklice, Št. Peter © Tomo Weiss

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...