Slavi KoširSlavi Košir
Mark GazvodaMark Gazvoda
Helena KrižnikHelena Križnik
nagrajenke Sonja Motaln in Ana Kolar (spredaj z leve) sta si delili nagrado z Nicole Petzlberger (stoji zraven Ane Kolar). Na sliki so člani žirije in župan Karl Staudinger (Schwanenstadt, drugi z leve zadaj). (foto: dr. Peter Fantur)
nagrajenke Sonja Motaln in Ana Kolar (spredaj z leve) sta si delili nagrado z Nicole Petzlberger (stoji zraven Ane Kolar). Na sliki so člani žirije in župan Karl Staudinger (Schwanenstadt, drugi z leve zadaj).

Simfonija barv - mavrica, barve in slike pripovedujejo

| 23.01.2011, 18:52 Matjaž Merljak

Tudi za leto 2011 razpisuje mestna občina Schwanenstadt v Gornji Avstriji natečaj za najboljšo otroško in mladinsko knjigo. To bo že 9. mednarodni natečaj. Bomo Slovenci tudi leto tako uspešni, kot smo bili lani?

Z barvami zaznamo svet in barve imajo močan simbolni značaj. Otroške knjige živijo od ilustracij in barv, ki se ujemajo ali pa so v napetosti z besedilom. Poživijo in vzbujajo domišljijo ter oblikujejo resničnost in sanje. Poseben močan vtis naredi mavrica, ki kot naraven pojav vzbuja našo pozornost in fantazijo.

Letošnja okvirna tema ni samo tematsko raznolika, temveč omogoča mlade in starejše, neizkušene in vežbane, da se lahko literarno izživljajo. Podrobnosti razpisa lahko razberete iz prilog. Prisrčno Vas vabim k sodelovanju!

Bo Slovencem uspelo ponoviti lanskoletne uspehe? Pri 8. natečaju je sodelovalo 685 avtoric in avtorjev. Mednarodna žirija je preverila 233 prispevkov. 116 del je prispelo iz vseh zveznih dežel Avstrije, 60 (!) iz Slovenije, 56 iz Italije in 1 prispevek iz Nemčije.

Oddelek >Študentje na univerzah, višjih šolah in pedagoških akademijah< je bil v slovenskih rokah (1. mesto: Alenka Kramer, 2. mesto Nina Mrđenovic, 3. mesto Nadja Ocepek in Tjaša Tomšič).

Uspešni so bili tudi učenke in učenci Osnovnih šol (1.- 4. stopnja) in so od prvega slovenskega razpisa naprej vsako leto na vrhu lestvice. Lansko leto je osvojila Ana Kolar (OŠ Pod goro, Slovenske Konjice) prvo mesto in nadobudni avtorji 3. razreda OŠ Lucijana Bratkoviča-Bratuša (Renče) drugo mesto.

V kategoriji >Višja stopnja gimnazije, poklicne šole< so oddali družinski člani Bihar iz Novega mesta izredno otroško knjigo in osvojili prav tako prvo mesto. Ivanka Mestnik in Katja Keserič-Markovič (Novo mesto) sta prejeli >Specialno nagrado žirije< za knjigo >Ema hoče v svet. Emma zieht in die Welt hinaus<. Z Emo sta prišle tudi na knjižni trg.

Okvirni podatki: Internationaler Kinder- und Jugendbuchwettbewerb der StadtgemeindeSchwanenstadt/ Mednarodni natečaj za najboljšo otroško in mladinsko knjigomestne občine Schwanenstadt v Gornji Avstriji >Auf Schmetterlings- und Schwanenflügeln< >Na krilih metulja in laboda<

Okvirna tema za leto 2011:Simfonija barv - mavrica, barve in slike pripovedujejo Farbenreigen -Regenbogen, Bilder und Farben erzählen Ridda di colori – Raccontare l'arcobaleno, i colori e le illustrazioni . Rainbows, a medley of colours and images, telling stories .

Natečaj: Dela naj bodo napisana v maternem jeziku ali pa dvo- oziroma večjezično

Rok za oddajo: do petka, 24. junija 2011, do 12. ure

Nagrade za sledeče oddelke: 1) osnovna šola (ljudska šola) 2) osnovna šola (glavna šola/nižja stopnja gimnazije) 3) srednja šola, poklicna srednja šola, strokovna srednja šola, gimnazija 4) višja šola, višjestrokovna šola,izobrazbena ustanova za učitelje, univerza 5) odrasli

Podelitev nagrad: v soboto, 24. septembra 2011, ob 15.00 uri, v Veliki dvorani v Schwanenstadtu

Podrobneje informacije: spletna stran mestne občine Schwanenstadt

Kontaktna oseba za slovenske prispevke:
Dr. Peter Fantur, 9184 Šentjakob 174 b, Austria
telefonska številka:+43-(0)676-3879806,
e-mail

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...