Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Vožnja po AC samo še z roza vinjeto

Slovenija | 01.02.2011, 00:37 Matjaž Merljak

Včeraj se je bilo zadnjič možno po avtocestah voziti z letnimi vinjetami za leto 2010, ki so modre barve. Od polnoči naprej je potrebno imeti roza vinjeto za leto 2011 - letno, mesečno ali tedensko. Vinjete pa ni potrebno imeti samo v Sloveniji, poznajo jo še v sedmih evropskih državah. Cene so zelo različne. Od danes naprej je pričakovati povečan nadzor na uporabo vinjet na naših avtocestah. Globa je od 300 do 800 evrov.

Z vinjetami se po naši avtocestah vozimo od 1. julija 2008 naprej. Sprva so bile zelene barve. Sledile so oranžne in modre, za leto 2011 so na Družbi za avtoceste izbrali roza barvo. Cene niso spremenili. Letna vinjeta za osebna vozila stane 95 evrov in velja 14 mesecev. Torej se z letno vinjeto za 2011 lahko vozite že dva meseca, vozili pa se boste lahko do 31. januarja 2012. Mesečna vinjeta stane 30 evrov, tedenska pa 15 - pri obeh je označen datum nakupa. Letna vinjeta za motorna kolesa stane 47,50 evrov, polletna 25 evrov (polletne vinjete veljajo samo za motorna kolesa, za katera ni mesečnih vinjet), tedenska pa 7,50 evra. Vinjete je mogoče kupiti na približno 850 prodajnih mestih v Sloveniji in na 550-ih v tujini.  Več o vinjetah v Sloveniji na spletni strani Družbe za avtoceste.

Vinjete od 2008 do 2011
Vinjete od 2008 do 2011 © Matjaž Merljak
Vinjeto potrebujete tudi za vožnjo po avstrijskih, švicarskih, madžarskih, čeških, slovaških, romunskih in bolgarskih avtocestah. V večini držav s koncem januarja poteče veljavnost letnih vinjet. Avstrijske vinjete so letos rumene, cene so malenkost višje - desetdnevna stane 7,90, letna pa 76,50 evra. V Švici poznajo le letno vinjeto in stane 40 frankov oz. 31,50 evrov. Na Madžarskem imajo elektronsko vinjeto. Štiridnevna stane 1650 forintov oz. 6 evrov, desetdnevna 10 evrov, letna pa 144 evrov. Tedenska vinjeta na Slovaškem stane 7 evrov, letna pa 50. Desetdnevna vinjeta na Češkem stane 250 kron oz. 10 evrov, letna pa 48. V Romuniji in Bolgariji je treba imeti vinjeto na vseh državnih cestah, ne samo avtocestah. Tedenska vinjeta stane 3 oz. 5 evrov. (vir: Motorevija, AMZS)

Od danes je pričakovati povečan nadzor na uporabo vinjet na naših avtocestah. Globa je od 300 do 800 evrov. Večina kršiteljev je tujcev, in sicer okrog 93 odstotkov, domačih pa približno sedem odstotkov. Cestninski nadzorniki nadzorujejo ali je vinjeta veljavna, pravilno preluknjana, neponarejena in pravilno nalepljena.

 

Slovenija
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...