Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Vožnja po AC samo še z roza vinjeto

Slovenija | 01.02.2011, 00:37 Matjaž Merljak

Včeraj se je bilo zadnjič možno po avtocestah voziti z letnimi vinjetami za leto 2010, ki so modre barve. Od polnoči naprej je potrebno imeti roza vinjeto za leto 2011 - letno, mesečno ali tedensko. Vinjete pa ni potrebno imeti samo v Sloveniji, poznajo jo še v sedmih evropskih državah. Cene so zelo različne. Od danes naprej je pričakovati povečan nadzor na uporabo vinjet na naših avtocestah. Globa je od 300 do 800 evrov.

Z vinjetami se po naši avtocestah vozimo od 1. julija 2008 naprej. Sprva so bile zelene barve. Sledile so oranžne in modre, za leto 2011 so na Družbi za avtoceste izbrali roza barvo. Cene niso spremenili. Letna vinjeta za osebna vozila stane 95 evrov in velja 14 mesecev. Torej se z letno vinjeto za 2011 lahko vozite že dva meseca, vozili pa se boste lahko do 31. januarja 2012. Mesečna vinjeta stane 30 evrov, tedenska pa 15 - pri obeh je označen datum nakupa. Letna vinjeta za motorna kolesa stane 47,50 evrov, polletna 25 evrov (polletne vinjete veljajo samo za motorna kolesa, za katera ni mesečnih vinjet), tedenska pa 7,50 evra. Vinjete je mogoče kupiti na približno 850 prodajnih mestih v Sloveniji in na 550-ih v tujini.  Več o vinjetah v Sloveniji na spletni strani Družbe za avtoceste.

Vinjete od 2008 do 2011
Vinjete od 2008 do 2011 © Matjaž Merljak
Vinjeto potrebujete tudi za vožnjo po avstrijskih, švicarskih, madžarskih, čeških, slovaških, romunskih in bolgarskih avtocestah. V večini držav s koncem januarja poteče veljavnost letnih vinjet. Avstrijske vinjete so letos rumene, cene so malenkost višje - desetdnevna stane 7,90, letna pa 76,50 evra. V Švici poznajo le letno vinjeto in stane 40 frankov oz. 31,50 evrov. Na Madžarskem imajo elektronsko vinjeto. Štiridnevna stane 1650 forintov oz. 6 evrov, desetdnevna 10 evrov, letna pa 144 evrov. Tedenska vinjeta na Slovaškem stane 7 evrov, letna pa 50. Desetdnevna vinjeta na Češkem stane 250 kron oz. 10 evrov, letna pa 48. V Romuniji in Bolgariji je treba imeti vinjeto na vseh državnih cestah, ne samo avtocestah. Tedenska vinjeta stane 3 oz. 5 evrov. (vir: Motorevija, AMZS)

Od danes je pričakovati povečan nadzor na uporabo vinjet na naših avtocestah. Globa je od 300 do 800 evrov. Večina kršiteljev je tujcev, in sicer okrog 93 odstotkov, domačih pa približno sedem odstotkov. Cestninski nadzorniki nadzorujejo ali je vinjeta veljavna, pravilno preluknjana, neponarejena in pravilno nalepljena.

 

Slovenija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...