Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Odmevi na papežev nagovor veleposlanikom pri Svetem sedežu

Papež in Sveti sedež | 11.01.2011, 10:15 Marta Jerebič

Včerajšnji nagovor papeža Benedikta XVI. diplomatskemu zboru, akreditiranemu pri Svetem sedežu, v katerem je govoril o verski svobodi, so med drugim že komentirali direktorji Tiskovnega urada Svetega sedeža, vatikanskega dnevnika L'osservatore Romano in agencije Asianews.

Direktor agencije Asianews, p. Bernardo Cervellera, med drugim omenja, da se besedna zveza 'verska svoboda' v papeževem nagovoru pojavi kar 19-krat in tako politike, verske voditelje in vse ljudi poziva, naj jo uresničujejo v polnosti. P. Cervellera zato nagovor označuje za neke vrste abecedo, kako morajo vlade zagotavljati versko svobodo.

Tudi vatikanski dnevnik L'osservatore Romano poudarja ta vidik, ko omenja, da je Benedikt XVI. oblasti več držav pozval h konkretnim dejanjem – Pakistan je na primer pozval k ukinitvi zakona o bogokletju. Hkrati pa časopis poudarja, da papež ne vidi le težav, ampak tudi pozitivna znamenja, ko je npr. pozdravil resolucijo Sveta Evrope, ki ščiti pravico zdravstvenega osebja do ugovora vesti.

Tiskovni predstavnik Svetega sedeža. p. Federico Lombardi, poudarja, da papežu tokrat ni mogoče očitati, da ni govoril jasno. Vsakdo lahko brez težav razume to, kar je povedal. P. Lombardi ob naštevanju dogodkov, pri katerih je papež versko svobodo postavil v ospredje, dodaja, da je zagovarjanje te pravice postala ena od bistvenih značilnosti pontifikata Benedikta XVI.

 

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.