Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Benedikt XVI.: Kristjani moramo sijati kot zvezda repatica, da bi vse pritegnili k Bogu

Cerkev po svetu | 06.01.2011, 13:12 Marta Jerebič

V katoliški Cerkvi obhajamo praznik Gospodovega razglašenja, ki se v zahodni tradiciji imenuje tudi praznik svetih treh kraljev. Papež Benedikt XVI. je pri opoldanskem nagovoru poudaril, da je obisk in počastitev modrih z vzhoda prvo znamenje edinstvene istovetnosti sina Device Marije. Od takrat naprej se je začelo širiti vprašanje: kdo je Jezus? Kot je nato pojasnjeval sveti oče, se to vprašanje na nek način ponavlja skozi vsa stoletja.

Kdo je Jezus? To je vprašanje, ki ga Cerkev želi vzbuditi v srcih vseh ljudi, je v nagovoru dejal papež. „To je duhovni nemir, ki sili v poslanstvo: predstaviti Jezusa, njegov evangelij, da bi lahko vsak človek na svojem človeškem obličju odkril Božje obličje in se tako pustil razsvetliti skrivnosti njegove ljubezni. Benedikt XVI. je nato dejal, da Gospodovo razglašenje napoveduje univerzalno odprtost Cerkve, njeno poklicanost k evangeliziranju vseh narodov. Toda razglašenje nam sporoča tudi, kako Cerkev uresničuje to svoje poslanstvo: tako, da odseva Kristusovo luč in oznanja njegovo Besedo. „Kristjani so poklicani k posnemanju vloge, ki jo je zvezda repatica imela za modre z vzhoda. Sijati morajo kot sinovi luči, da bi vse pritegnili k lepoti Božjega kraljestva. Vsem, ki iščejo resnico, morajo nuditi Božjo besedo, ki pelje k spoznanju Jezusa - »pravega Boga in večno življenje« (1 Jn 5,20).

Božič v vzhodnih Cerkvah

Papež je po molitvi angelovega čaščenja voščil vzhodnim Cerkvam, ki jutri praznujejo božič. Izrazil je upanje, da bi Božja dobrota v učlovečenem Kristusu vsem okrepila vero, upanje in ljubezen in dala tolažbo skupnostim v preizkušnjah.

Misijonski dan otrok

Nato pa je spomnil, da je praznik Gospodovega razglašenja tudi Misijonski dan otrok, ki ga je predlagal Papeški misijonski sklad Deteta Jezusa. Mnogi otroci in mladostniki po župnijah in šolah sestavljajo duhovno in solidarnostno mrežo za pomoč njihovim sovrstnikom v težavah. „Zelo lepo in pomembno je, da otroci rastejo z miselnostjo odprtosti do sveta, z občutki ljubezni in bratske naklonjenosti ter tako premagujejo osredotočenost na samega sebe in potrošništvo,“ je dejal papež in otroke povabil, naj s svojo molitvijo in prizadevanjem sodelujejo pri poslanstvu Cerkve.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.