Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Danes delni Sončev mrk

Slovenija | 04.01.2011, 02:44 Blaž Lesnik

Danes (4. januarja) smo tudi iz naših krajev lahko opazovali delni Sončev mrk. Predstavo sta sicer motila megla in nizka oblačnost, a tisti, ki so se odpravili višje, so lahko v polnosti doživeli igro narave. Mrk se je končal malo pred enajsto, ko se je Sonce pokazalo spet v svoji polni obliki.

Sončev mrk je nebesni pojav, ki nastane, ko so Sonce, Luna in Zemlja na isti premici (popolni mrk), Luna pa je v sredini. Tako je, če gledamo iz Zemlje, Luna pred Soncem in zato v celoti ali delno zakriva svetlobo, ki jo Sonce oddaja. Tokratni mrk je bil delni, vrhunec, ko je bilo zakrite 68,5% Sončeve površine, pa je nastopil ob 9.20h.
Dijaki ljubljanske gimnazije Jožeta Plečnika so se pod mentorstvom prof. Borisa Khama odpravili na opazovanje na Šmartno na Pohorje, od koder so mrk tudi neposredno prenašali prek spleta (prisluhnite živemu oglašanju) in poglejte na: http://astro.pajcevina.net

Javno opazovanje v Mariboru sta pripravila tudi Astronomsko društvo Orion in oddelek za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru.

Prvemu delnemu Sončevemu mrku v letošnjem letu bodo sledili še trije, in sicer 1. junija, 1. julija in 25. novembra, a ti ne bodo vidni iz Srednje Evrope. Nad Slovenijo bo naslednji delni Sončev mrk znova viden leta 2015.

Delni Sončev mrk
Delni Sončev mrk © Marta Mikša

Fotografija mrka, ki nam jo je poslala naša poslušalka Marta Mikša.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.