Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič

Papež znova obsodil napade v Egiptu. Misel družinam

Svet | 02.01.2011, 14:38 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. je danes znova obsodil napade na kristjane v Egiptu in Iraku. Svoj opoldanski nagovor romarjem, ki so se v velikem številu zbrali na trgu sv. Petra v Vatikanu, je sicer začel z zahvalo za številna novoletna voščila in zagotovila duhovne bližine. Posebno pozornost je nato namenil več tisoč družinam zbranim v Španiji.

Letošnje srečanje družin v Španiji je že četrto po vrsti. Zaključilo se je z dopoldansko sveto mašo v središču Madrida ter s prenosom nagovora sv. očeta ob opoldanski molitvi, pri čemer je sodelovalo na deset tisoče katoliških družin iz vseh španskih škofij ter iz drugih delov Evrope. Srečanje se je odvijalo pod geslom „Krščanska družina – upanje Evrope“. Udeleženci so s svojo prisotnostjo pričevali o duhovni in družbeni vrednoti krščanskega zakona in družine ter se zahvaljevali Bogu za ta dar občestva in vir življenja.

Papež Benedikt XVI. je prisotne na trgu Colon v Madridu nagovoril v španščini. Povabil jih je, naj bodo močni v ljubezni in naj se s ponižnostjo zazrejo v skrivnost Božiča, ki govori srcu in postaja šola družinskega in bratskega življenja. Spomnil je, da je Marijin materinski pogled, ljubeče varstvo svetega Jožefa in nežna navzočnost Deteta Jezusa, jasna podoba tega, kar naj bi bila vsaka krščanska družina. Bila naj bi resnično svetišče zvestobe, spoštovanja in razumevanja ter prav tako kraj posredovanja vere, krepitve upanje in dejanj ljubezni. Sveti oče je družine spodbudil, naj z obnovljenim navdušenjem živijo svojo krščansko poklicanost in naj z ljubeznijo sprejemajo, spremljajo in branijo življenje. Njihovi domovi naj bodo kraji vedrega zaupanja in odprtosti Božji milosti s posluhom za tudi sprejem Božjega klica k hoji za Jezusom.

Po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu je papež Benedikt XVI. nato še z žalostjo v srcu spregovoril o napadu na koptsko krščansko skupnost v Aleksandriji v Egiptu. To, kot tudi podtikanje bomb v bližini krščanskih domov v Iraku, je označil za nizkotna smrtonosna dejanja, s katerim hočejo kristjane prisili k izselitvi. Takšna ravnanja žalijo Boga in celotno človeštvo, ki je ravno včeraj molilo za mir in z upanjem nastopilo novo leto. Dejal je:

„Ob tej strategiji nasilja, ki meri na kristjane, njene posledice pa občuti vse prebivalstvo, molim za žrtve in njihove domače. Cerkvene skupnosti spodbujam k vztrajanju v veri in k pričevanju nenasilja, ki izhaja iz evangelija. Mislim tudi na številne pastoralne delavce umorjene v letu 2010 na raznih koncih sveta. Tudi njih se ljubeče spominjajmo v Gospodu. Ostajajmo povezani v Kristusu, ki je naše upanje in naš mir!“

Oktobra v Assisi

Naj ob tem dodamo, da je papež včeraj napovedal, da bo oktobra obiskal Assisi ob 25. obletnici svetovnega dneva molitve za mir, ki je leta 1986 potekal v Assisiju na željo papeža Janeza Pavla II. Benedikt XVI. je pri tem kristjane različnih veroizpovedi, predstavnike svetovnih verstev in vse ljudi dobre volje povabil, da se mu pridružijo pri tej molitvi. Tako bodo obeležili zgodovinski dogodek izpred 25-let ter slovesno obnovili prizadevanja pripadnikov vseh religij za življenje lastne vere kot dela za mir.

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...