Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik

Podnebne spremembe in naš odnos do okolja

| 07.12.2010, 13:23 Blaž Lesnik

Osrednja Evropa zmrzuje, Balkan je pod vodo, Pod plazom v Kolumbiji ostalo ujetih več kot 50 ljudi. To je le nekaj aktualnih naslovov, povezanih z okoljem in naravnimi nesrečami. Se res le zdi, da jih je v zadnjih letih, desetletju več ali je to zgolj posledica intenzivnejšega medijskega poročanja?

Podnebne spremembe
Če gremo še korak naprej, se lahko vprašamo tudi takole: so podnebne spremembe res nekaj, ob čemer lahko zamahnemo z roko in ob vsem, kar se v zadnjem času dogaja, rečemo: še ena manipulacija ali pa morda prisluhnemo tistim, ki se na strokoven in odgovoren način s tem vprašanjem ukvarjajo že dolgo. Mi smo izbrali slednje in se odločili, da v današnjem dnevu pripravimo nekaj tematskih prispevkov, ki bodo povezani tako z globalnimi vprašanji kot tudi čisto konkretnimi okoljskimi temami oz. našim odnosom do okolja. Iskali bomo tudi odgovor na vprašanje, kakšno vlogo imamo posamezniki pri globalnih izzivih, če pa tisti, ki imajo veliko večji vpliv in moč, ne ukrepajo.

V Cancunu poteka podnebni vrh Združenih narodov
V popolnoma drugačnem ozračju kot lansko leto v Kebenhavnu pogajalske delegacije iščejo soglasje, kaj bo s skupnim podnebnim dogovorom. Leta 2012 se bo namreč Kjotski protokol, ki skuša omejiti emisije šestih toplegrednih plinov, iztekel.

Naši današnji prispevki in gostje
O Dogajanju v Cancunu smo se zjutraj pogovarjali z direktorjem vladne službe za podnebne spremembe, Jernejem Stritihom. Okoljska ozaveščenost v Sloveniji je bila tema dopoldanske Klepetalnice, sicer pa smo se v dopoldnevu o Poročilu svetovne meteorološke zveze za leto 2010 pogovarjali z dr. Lučko Kajfež Bogataj.

O slovenskih energetskih izzivih in TEŠ 6 je tekla beseda v pogovoru z Vilijem Kovačičem, kako se Cerkev odziva na podnebne spremembe pa ste slišali v Papeževi poslanici ob svetovnem dnevu miru 2010.

Popoldne smo začeli s kontaktno svetovalno oddajo, naš gost je bil energetski svetovalec Franc Kalan. V Minutah za okolje pa je o Električnem avtomobilu spregovoril Miha Levstek. Današnji tematski dan pa smo zaključili še s prispevkom o možnih scenarijih ob dvigu temperature in kaj lahko prinese segrevanje v Alpah (spregovoril je dr. Matej Ogrin).

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...