Jure SešekJure Sešek
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Patriarh Twal v božični poslanici tudi o miru v Sveti deželi

Svet | 24.12.2010, 20:27

Božična polnočnica je bila tudi v baziliki Jezusovega rojstva v Betlehemu. Sveto mašo je daroval latinski patriarh v Jeruzalemu Fuad Tual, ki je molil za mir na Bližnjem vzhodu, v svoji božični poslanici pa je zaželel mir vsem prebivalcem Svete Dežele.

V božični poslanici se je patriarh Twal papežu zahvalil za posebno sinodo za Bližnji vzhod, izrazil pa je tudi zadovoljstvo zaradi rekordnega števila romarjev v Sveto deželo in zaradi oživitve pogovorov med Svetim sedežem in Organizacijo za osvoboditev Palestine. Fouad Twal je zaskrbljen zaradi požara, ki je prizadel nekatera območja Haife in zaradi propadlega poskusa pogovorov med Izraelom in Palestinsko oblastjo.

V svoji božični poslanici se je jeruzalemski latinski patriarh Fouad Twal spomnil nekaterih dogodkov, ki so zaznamovali leto 2010 na Bližnjem vzhodu. „Na sinodi smo se lahko“, taki piše patriarh, „s prstom dotaknili naših ran in strahov ter hkrati izrazili naše upe in pričakovanja“. Sinoda je namreč vernike povabila, naj bodo tudi dobri državljani ter se aktivno vključujejo v družbeno življenje. Po patriarhovih besedah je bilo pomembno tudi to, da so sinodalni očetje obsodili nasilje, verski fundamentalizem, proti judovstvo, proti krščanstvo in islamofobijo.

Na področju odnosov z izraelskimi in palestinskimi oblastmi je msgr. Twal poudaril izboljšanje zaradi pridobitve vize za redovnike, bogoslovce in prostovoljne delavce. Ob tem patriarh moli za uspeh pogovorov z Organizacijo za osvoboditev Palestine, ki naj bi pripeljali do verske svobode in urejene davčne zakonodaje. Med vzroki za žalost pa je patriarh navedel propadle pogovore med Izraelom in Palestinskimi oblastmi. Ob tem je izrazil upanje, da se bodo na obeh straneh in tudi v mednarodni skupnosti našli ljudje dobre volje, ki se bodo zavzeli za mir.

Svet, Cerkev po svetu
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...