Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar

Dan posta za iraške kristjane

Svet | 09.12.2010, 12:28

Svet krščanskih verskih voditeljev v Iraku je za danes razglasil dan posta v spomin na vse žrtve v bagdadski stolnici konec oktobra letos. S tem želijo državo pozvati k spoštovanju njihovih temeljnih človeških pravic. Kristjani pa so pod vse večjim pritiskom tudi v Pakistanu.

Iraški škofje v Evropski parlament

Vikar bagdadskega kaldejskega patriarha monsinjor Shlemon Warduni je povedal, da bodo Evropskemu parlamentu predstavili resnično stanje v njihovi državi, spregovorili pa bodo tudi o svojih strahovih ter o odločitvi, da ne bodo odšli iz dežele. Pobuda je del dejavnosti z namenom povečati zavest javnosti in mednarodnih ustanov o nasilju nad kristjani. Med temi je bil tudi današnji post za mučence v bagdadski stolnici. Iz tega zornega kota, je povedal monsinjor Warduni, ima to, da smo vernikom naročili, naj se vzdržijo prevelikega praznovanja in obiskovanja v božičnih praznikih, večji smisel. V pogovoru je monsinjor omenil tudi pozitivne premike kot so ustanovitev parlamentarnega odbora za verske manjšine in naročilo policiji, naj varuje krščanske manjšine. Poudaril je še, da se ne zavzemajo za posebne pravice, ampak želijo samo to, da bi spoštovali njihove osnovne življenjske pravice.

Vse večji pritisku tudi v Pakistanu

Kristjani pa so vse bolj ogroženi tudi v Pakistanu, zato množično odhajajo iz dežele. Preganjanje temelji na nadlegovanju in zapostavljanju. Nekaterih poklicev si na primer ne moreš izbrati samo zato, ker si kristjan. Če pa delovno mesto že imaš, te sodelavci tako ponižujejo, da si ga prisiljen pustiti. Takšnemu pritisku so izpostavljeni tudi krščanski otroci, iz katerih se v šoli norčujejo in jih ustrahujejo. Glavna posledica takšnih groženj je, da se družine, ki imajo za to sredstva, izseljujejo ali pošiljajo otroke v šolo na tuje. V takšnih razmerah je namreč težko sploh videti kakšno prihodnost.

Svet, Cerkev po svetu