Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Sneg, ceste... (foto: Robert Božič)
Sneg, ceste...

Evropa se še vedno sooča z mrazom in snegom, na Balkanu poplave

Svet | 03.12.2010, 14:39

Velik del severne in osrednje Evrope se še vedno sooča z obilnimi snežnimi padavinami in nizkimi temperaturami, medtem ko so območje Balkana prizadele najhujše poplave zadnjih sto let.

Število žrtev mraza v osrednji Evropi se je povzpelo na 45, od teh dvanajst žrtev na Poljskem. O žrtvah mraza poročajo tudi iz Nemčije in Velike Britanije.

V Nemčiji je bilo v noči na danes zaradi snega močno oviran železniški promet. Okoli 3000 ljudi je moralo noč preživeti na vlakih, so sporočile nemške železnice. Na letališču v Münchnu letalski promet danes poteka normalno.

V Veliki Britaniji so po dveh dneh za letalski promet znova odprli londonsko letališče Gatwick, vendar morajo potniki zaradi sneženja tako kot na letališču Heathrow in Luton računati na zamude in morebitne odpovedi letov.

V Bosni in Hercegovini, Srbiji in Črni gori, kjer so zaradi poplav na ogroženih območjih razglasile izredne razmere, se še vedno soočajo s težavami. Poplavljali sta zlasti reka Drina, ki teče na meji med BiH in Srbijo, in reka Lim med Srbijo in Črno goro. Poplave so prizadele tudi Hrvaško.

V Benetkah, ki jih je morje v minulih dneh poplavilo, so izmerili nov rekordni nivo, saj je gladina morja davi narasla za 140 centimetrov nad običajno višino. Pod vodo je več kot polovica mesta, tudi sloviti Markov trg.

Svet